fbpx

Masło klarowane

Składniki
  • 1 kostka masła Łaciate extra (otrzymamy mniej wiecej 180 ml masła klarowanego)
Sposób przygotowania

Największą zaletą masła klarowanego jest to, że można na nim smażyć w wysokiej temperaturze nie obawiając się przypalenia tłuszczu. Dzięki temu nie musimy rezygnować z niepowtarzalnego smaku potraw przygotowywanych na maśle czy z jego dodatkiem.

 

Masło klarowane charakteryzuje się także wyjątkowym orzechowym aromatem.

 

Można je przechowywać w lodówce nawet do pół roku.

 

Jak je zrobić:

 

Masło podgrzewamy w rondlu o grubszym dnie

 

Kiedy się rozpuści zmniejszmy płomień pod garnkiem

 

Pilnujemy by masło się nie gotowało

 

Cały czas usuwamy powstającą na maśle pianę

 

Kiedy piana przestanie już wypływać, wyłączamy płomień a masło odstawiamy na około 15 minut, do lekkiego ostygnięcia.

 

Tłuszcz przecedzamy przez gazę do szklanego pojemnika: słoika, miseczki, szklanki

 

Sklarowane masło ŁACIATE nadaje się idealnie do smażenia, pieczenia, gotowania.

Szef kuchni poleca (M. Budynek):

 

Wizytówka Mistrza:

Powrót
Mlekpol