Największą zaletą masła klarowanego jest to, że można na nim smażyć w wysokiej temperaturze nie obawiając się przypalenia tłuszczu. Dzięki temu nie musimy rezygnować z niepowtarzalnego smaku potraw przygotowywanych na maśle czy z jego dodatkiem.
Masło klarowane charakteryzuje się także wyjątkowym orzechowym aromatem.
Można je przechowywać w lodówce nawet do pół roku.
Jak je zrobić:
Masło podgrzewamy w rondlu o grubszym dnie
Kiedy się rozpuści zmniejszmy płomień pod garnkiem
Pilnujemy by masło się nie gotowało
Cały czas usuwamy powstającą na maśle pianę
Kiedy piana przestanie już wypływać, wyłączamy płomień a masło odstawiamy na około 15 minut, do lekkiego ostygnięcia.
Tłuszcz przecedzamy przez gazę do szklanego pojemnika: słoika, miseczki, szklanki
Sklarowane masło ŁACIATE nadaje się idealnie do smażenia, pieczenia, gotowania.
Szef kuchni poleca (M. Budynek):
Wizytówka Mistrza: