Ciasto drożdżowe:
Masa makowa:
Dodatki
Upieczone strucle dekorujemy według uznania: lukrem, cukrem pudrem, kandyzowanymi owocami
Robimy ciasto Smile
Drożdże rozcieramy i łączymy z 1/2 szklanki mleka Łaciate (lekko ciepłe), łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na jednolitą masę. Dodajemy cukier waniliowy i ponownie ucieramy. Całość łączymy z pozostałym mlekiem Łaciate (ciepłym – nie gorącym), przesianą mąką, zaczynem drożdżowym i roztopionym, wystudzonym masłem. Wyrabiamy gładkie ciasto, do momentu, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Przygotowujemy masę makową Smile
Mak wsypujemy do dużego garnka, zalewamy gorącą wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku) i zagotowujemy. Gotujemy przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy na sicie (15 – 30 min.). Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, tzw. makowe.
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie lub alkoholu (np. rumie). Orzechy siekamy. Wszystko razem łączymy ze smażoną w cukrze skórką pomarańczową.
Roztapiamy masło ekstra Łaciate z miodem i delikatnie podgrzewamy. Dodajemy bakalie, mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez około 1 – 2 minuty, mieszając. Przekładamy do naczynia z makiem. Smak i aromat możemy wzbogacić odrobiną startej skórki pomarańczowej lub cytrynowej oraz kroplą alkoholu np. rumu. Dokładnie mieszamy.
Pieczemy i jemy
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy, nakładamy masę makową (o temperaturze pokojowej) i zwijamy w strucle. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 50 minut.
Smacznego