fbpx

Letnia tarta owocowa

Składniki

Kruche ciasto/ produkty:

  • Pół kilo mąki pszennej (30 dag. uniwersalnej, 20 dag. mąki krupczatki)
  • Pół kostki masła Łaciate ekstra
  • 2 łyżki śmietany Mazurski Smak 18%
  • 1 jajo
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • Szczypta soli
  • Skórka cytrynowa otarta z połowy małego owocu

 

Nadzienie:

  • 1 opakowanie 200 gramowe serka waniliowego Rolmlecz
  • 150 ml śmietanki Łaciatej do ubijania 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół kilo truskawek lub dowolnych, miękkich owoców sezonowych)
Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę lub blat

Dosypujemy cukier zwykły i waniliowy

Dodajemy szczyptę soli

Do produktów sypkich dokładamy zimne masło Łaciate ekstra

Produkty łączymy przy pomocy dużego noża (masło kroimy na coraz mniejsze kawałki, zagarniając nożem mąkę, cukier, sól)

Kiedy masło już jest posiekane dodajemy śmietanę Mazurski Smak 18%, jajko i otartą skórkę z połowy małej cytryny.

Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej ½ godziny.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy, układamy spód w foremce do tary. Ciasto nakłuwamy widelcem w paru miejscach. Pieczemy na złoty kolor ok. 15 min. w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto studzimy.

Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ubitą śmietankę delikatnie łączymy z serkiem waniliowym Rolmlecz. Masę wykładamy na wystudzony spód tarty. Na wierzchu układamy truskawki/ inne owoce. Owoce małe zostawiamy w całości. Większe sztuki kroimy na części. Idealny podwieczorek J

Powrót
Mlekpol