Kruche ciasto/ produkty:
Nadzienie:
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę lub blat
Dosypujemy cukier zwykły i waniliowy
Dodajemy szczyptę soli
Do produktów sypkich dokładamy zimne masło Łaciate ekstra
Produkty łączymy przy pomocy dużego noża (masło kroimy na coraz mniejsze kawałki, zagarniając nożem mąkę, cukier, sól)
Kiedy masło już jest posiekane dodajemy śmietanę Mazurski Smak 18%, jajko i otartą skórkę z połowy małej cytryny.
Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej ½ godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy, układamy spód w foremce do tary. Ciasto nakłuwamy widelcem w paru miejscach. Pieczemy na złoty kolor ok. 15 min. w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ubitą śmietankę delikatnie łączymy z serkiem waniliowym Rolmlecz. Masę wykładamy na wystudzony spód tarty. Na wierzchu układamy truskawki/ inne owoce. Owoce małe zostawiamy w całości. Większe sztuki kroimy na części. Idealny podwieczorek J