LENIWE Z SEREM, Z MASŁEM SZAŁWIOWYM I PIECZONYMI WARZYWAMI TYMIANKOWE LENIWE Z PIECZONYMI WARZYWAMI
Porcja na: 3 osoby
Czas: 40 minut
Składniki:
Pieczone warzywa:
- marchewki 2 sztuki
- żółta papryka 1 sztuka
- biała cebula 1 sztuka
- pomidory koktajlowe 9 sztuk
- oliwa 1 łyżeczka
Leniwe:
- mąka pszenna 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- twaróg półtłusty Mazurski Smak Klinek 250 gramów
- jajko 1 sztuka
- tymianek 1 łyżeczka
Ziołowa oliwa:
- oliwa 3 łyżki
- zioła kuchni polskiej 1 łyżeczka
- świeża szałwia kilka listków
Do smaku:
- pieprz cytrynowy ½ łyżeczki
- sól w młynku
Do podania:
- Cream fraiche: dip śmietanowy z pomidorami, papryką i chili Mlekpol 3 łyżki
Przygotowanie:
- Zaczynamy od pieczonych warzyw. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę na większe kawałki, cebulę w krążki.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pokrojone warzywa. Dodajemy także pomidory koktajlowe. Skrapiamy oliwą, solimy i doprawiamy pieprzem cytrynowym.
Tak przygotowane warzywa wstawiamy do piekarnika na 25-35 minut.
- Przygotowujemy leniwe. Mąkę pszenną dodajemy do mąki ziemniaczanej. Twaróg przekładamy do dużej miski i chwilę miksujemy. Dodajemy do niego zmieszane mąki, jajko i tymianek. Rękoma zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części i z obu rolujemy wałki. Ustawionym pod kątem nożem kroimy kluski. Leniwe ostrożnie wrzucamy do wrzątku, uważając, aby się nie skleiły. Gotujemy do wypłynięcia – od 5 do 7 minut – w zależności od wielkości naszych klusek.
- Do przygotowania ziołowej oliwy potrzebujemy mocno rozgrzanej patelni. Wlewamy na nią oliwę, wsypujemy zioła kuchni polskiej i wrzucamy liście szałwii. Podsmażamy krótko i zdejmujemy z ognia.
Sposób podania:
Leniwe polewamy ziołową oliwą. Podajemy z pieczonymi warzywami oraz dipem śmietanowym.
Trik:
Aby ciasto na leniwe przy wyrabianiu nie kleiło się od rąk, możemy podsypać je mąką, albo zwilżać ręce wodą.