LASAGNE Z MIELONĄ WOŁOWINĄ I GRILLOWANYMI WARZYWAMI
Porcja dla 6 osób
czas: 1 godzina
DODATKOWO: naczynie żaroodporne
Składniki:
- 1 sztuka bakłażana
- 1 sztuka cukini
- 1 łyżeczka Rozmarynu
- 5 łyżek oliwy
- 2 sztuki cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka Ziół prowansalskich
- 500 g wołowiny mielonej
- 1 łyżeczka Suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 800 ml passaty pomidorowej
- 1 opakowanie makaron do lasagne
- 180 g Creme fraiche dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami Mlekpol
- 100 g Sera Gouda w plastrach Mlekpol
- 50 g startego sera Jantar
Przygotowanie:
- Bakłażana i cukinię myjemy, kroimy wzdłuż w cienkie plastry. W małej misce łączymy rozmaryn z 2 łyżkami oliwy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy plastry warzyw z obu stron.
- Patelnię grillową smarujemy łyżką oliwy i rozgrzewamy. Warzywa grillujemy z obu stron i przedkładamy na talerz.
- Cebulę siekamy w kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wsypujemy zioła prowansalskie. Przekładamy cebulę i czosnek, a gdy się zeszklą, dodajemy mięso mielone. Energicznie je rozdrabniamy. Doprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Gdy mięso się usmaży, wlewamy passatę pomidorową, mieszamy całość i smażymy do odparowania wody.
- Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy. Układamy pierwszą warstwę makaronu. Smarujemy ją cienką warstwą dipu śmietanowego. Kolejne warstwy lasagne to: grillowane warzywa, mięso mielone w sosie, makaron, dip śmietanowy, plastry sera gouda. Układamy warstwy, aż naczynie będzie wypełnione. Na górze układamy warstwę sera gouda.
- Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 45 minut. Po 30 minutach lasagne posypujemy tartym serem jantar i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.
Trik:
Jeśli nie mamy w domu patelni grillowej, możemy upiec warzywa w piekarniku z opcją grilla.
Ciężki sos beszamelowy możemy zastąpić lżejszym zamiennikiem. Wystarczy użyć dipu śmietanowego.
Sposób podania:
Lasagne można podać bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym.