fbpx

Kremowy łosoś po toskańsku z krewetkami

Składniki

KREMOWY ŁOSOŚ PO TOSKAŃSKU Z KREWETKAMI

 

Porcja na: 2-4 osoby
Czas: 30 minut

 

Składniki:

  • filety z łososia bez skóry 4 sztuki po 50 gramów
  • krewetki szare bez pancerzy 16/20 500 gramów
  • makaron tagliatelle 400 gramów
  • cebula biała 1 sztuka
  • oliwa 2 łyżki
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka
  • liście szpinaku 3 garści
  • wino białe wytrawne 150 mililitrów
  • śmietana 18% Łaciata 4 łyżki
  • ser mozzarella tarty Mlekpol 80 gramów

 

Do smaku:

  • sól alpejska warzona jodowana drobnoziarnista
  • pieprz ziołowy

 

Do podania:

  • natka pietruszki ½ pęczka
  • tymianek świeży kilka gałązek
  • cytryna ½ sztuki
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Łososia i krewetki wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na blat – powinny być w temperaturze pokojowej. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Filety z łososia i krewetki oprószamy solą. Cebulę siekamy w drobną kostkę.
  3. Na patelni mocno rozgrzewamy oliwę. Przekładamy na nią cebulę oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, a następnie mieszamy i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy krewetki, mieszamy i smażymy krótko. Wrzucamy szpinak i wlewamy wino, a także wsypujemy pieprz ziołowy. Ponownie mieszamy zawartość patelni. Śmietanę hartujemy wodą z gotowania makaronu. Kiedy liście szpinaku lekko zwiędną, wlewamy śmietanę. Mieszamy składniki.
  4. Na sosie układamy filety łososia i posypujemy danie mozzarellą. Wyłączamy palnik, przykrywamy patelnię i pozostawiamy na kilka minut, aż ryba ugotuje się na parze z sosu.
  5. Pietruszkę i tymianek siekamy drobno.

 

Sposób podania:

Makaron podajemy z łososiem i krewetkami w ziołowym sosie. Danie dekorujemy pietruszką i tymiankiem oraz ćwiartką cytryny.

 

Trik:

Przed wyciśnięciem soku z cytryny, warto mocno rolować owoc dłonią. Dzięki temu w łatwy sposób wyciśniemy sok.

Powrót
Mlekpol