fbpx

Krem mascarpone z makaronikami

Składniki

Ilość porcji: 5

Czas przygotowania: 20 min.

 

Składniki:

  • 500g sera mascarpone
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki cukru puder
  • 40 ml ajerkoniaku
  • 12 szt. makaroników
  • 100 g truskawek
  • 100 g malin
  • 100 g jeżyn
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • ⅔ kostki masła

 

Do smaku: przyprawa do kawy i deserów, anyż nasiona, kardamon mielony, Sól himalajska

Dekoracja: listki mięty

Sposób przygotowania

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy do masy ser mascarpone oraz łyżkę przyprawy do kawy i deserów i całość miksujemy ponownie. Gdy masa jest jednolita, dolewamy ajerkoniaku i mieszamy nasz krem, który następnie chłodzimy w lodówce.

 

Truskawki kroimy na połówki. Na patelni rozpuszczamy cukier trzcinowy, jak cukier zacznie się karmelizować, dodajemy do niego masło oraz szczyptę soli himalajskiej. Do karmelu wrzucamy kolejno truskawki, nasiona anyżu, całe jeżyny i maliny. Całość doprawiamy mielonym kardamonem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

 

Podanie: Do spód pucharków nakładamy odrobinę owoce w karmelu. Następną warstwą będą makaroniki, które przykrywamy łyżką naszego kremu. Na nim ponownie kładziemy owoce z patelni. Na wierzch dajemy dwa makaroniki, pomiędzy którymi umieszczamy krem. Deser dekorujemy listkami świeżej mięty.

Powrót
Mlekpol