KOTLECIKI RYBNE W SOSIE CYTRYNOWO-CZOSNKOWYM
Porcja na: 3-4 osoby
Czas: 30 minut
Kotleciki:
- filet z łososia 400 gramów
- filet z dorsza 400 gramów
- natki pietruszki 1 mały pęczek
- jajko 1 sztuki
- cebula suszona 1 łyżka
- mąka migdałowa 1/3 szklanki
- serek homogenizowany naturalny Rolmlecz 3 łyżeczki
- pieprz biały 1/3 łyżeczki
- olej rzepakowy 2 łyżki
Sos:
- śmietana 12% Łaciata 4 łyżki
- cytryna ½ sztuki
- natka pietruszki kilka gałązek
- kolendra kilka listków
- czosnek suszony 1 łyżeczka
Szpinak:
- olej rzepakowy 1 łyżka
- świeży szpinak 100 gramów
Do smaku:
- sól w młynku
- pieprz w młynku
Do podania:
- pistacje łuskane 2 łyżki
- natka kolendry kilka listków
- cytryna 1 sztuka
Przygotowanie:
- Dorsza i łososia oraz natkę pietruszki siekamy drobno, a następnie przekładamy do dużej miski. Wbijamy jajko, dodajemy cebulę suszoną, mąkę migdałową i serek homogenizowany. Solimy, doprawiamy białym pieprzem i całość dokładnie wyrabiamy dłonią na jednolitą masę.
- Formujemy małe, podłużne kotleciki (z podanej ilości ryby powinno wyjść 7 – 8 sztuk) i odkładamy je na talerz.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy liście szpinaku, solimy, pieprzymy do smaku i podsmażamy krótko, aż liście delikatnie się rozpadną.
- Przygotowujemy sos. W misce łączymy śmietanę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i kolendrę oraz czosnek suszony. Mieszamy całość.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki na złoty kolor z obu stron.
Sposób podania:
Kotleciki rybne podajemy na liściach szpinaku z sosem cytrynowo – czosnkowym. Danie dekorujemy pistacjami, posiekaną kolendrą i ćwiartką cytryny.
Trik:
Suszona cebulka świetnie sprawdza się nie tylko w masie na kotlety rybne. Jeśli po uformowaniu obtoczymy w niej kotleciki, zyskamy chrupiąca, smaczną i oryginalną panierkę.