fbpx

Kaczka w sosie grzybowym

Składniki

KACZKA W SOSIE GRZYBOWYM

 

Porcja na: 2 osoby
Czas: 30 minut

 

Składniki:

  • piersi z kaczki 2 sztuki
  • tymianek ½ łyżeczki

 

Sos grzybowy:

  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • olej 1 łyżka
  • estragon 1 łyżeczka
  • suszone grzyby 30 g
  • woda do namoczenia grzybów 150 ml
  • pieczarki brunatne 500 g
  • liść laurowy 5 sztuk
  • śmietanka 12% Łaciata 250 ml
  • natka pietruszki 1/3 pęczka
  • koperek 1/3 pęczka
  • cytryna ½ sztuki

 

Sałatka:

  • sałata rzymska 1 sztuka
  • mięta kilka listków
  • szczypiorek 1/3 pęczka
  • pomidorki cherry 6 sztuk
  • kiełki rzodkiewki 50 gramów
  • cream fraiche: dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami Mlekpol 3 łyżki

 

Do smaku:

  • sól w młynku
  • pieprz w młynku
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Przed przygotowaniem dania wyjmijmy pierś z kaczki z lodówki. Lepiej się smaży, kiedy mięso jest w temperaturze pokojowej. Suszone grzyby namaczamy w gorącej wodzie,
aż zmiękną.

  1. Pierś z kaczki od strony skóry solimy i pieprzymy, a następnie posypujemy tymiankiem. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej kaczkę skórą do dołu. Kiedy się zrumieni, smażymy z drugiej strony. Usmażoną kaczkę przekładamy na talerz, aby chwilę „odpoczęła”.
  2. Przygotowujemy sos. Cebulę siekamy w drobne piórka, czosnek kroimy w plasterki. Rozgrzewamy drugą patelnię i wlewamy na nią olej. Przekładamy cebulę i czosnek, doprawiamy estragonem i gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Mieszamy całość. Następnie kroimy pieczarki w duże kawałki i dokładamy je do sosu razem z liśćmi laurowymi. Dusimy ok. 10 minut. Gdy woda z sosu odparuje, wlewamy śmietankę, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy całość. Siekamy zioła i dodajemy je na patelnię. Skrapiamy sos sokiem z cytryny, ponownie mieszamy i zdejmujemy z palnika.
  3. Sałatę rzymską kroimy na duże kawałki, siekamy miętę i szczypiorek, pomidory cherry przekrawamy na pół. Składniki sałatki łączymy w misce, dodajemy kiełki, polewamy całość dipem śmietanowym i mieszamy sałatkę.

 

Sposób podania:

Kaczkę podajemy z sosem grzybowym i sałatką.

 

Trik:

Smażąc kaczkę, nie musimy wylewać na patelnię oleju. Pierś usmaży się na wytopionym tłuszczu.

Powrót
Mlekpol