KACZKA W SOSIE GRZYBOWYM
Porcja na: 2 osoby
Czas: 30 minut
Składniki:
- piersi z kaczki 2 sztuki
- tymianek ½ łyżeczki
Sos grzybowy:
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- olej 1 łyżka
- estragon 1 łyżeczka
- suszone grzyby 30 g
- woda do namoczenia grzybów 150 ml
- pieczarki brunatne 500 g
- liść laurowy 5 sztuk
- śmietanka 12% Łaciata 250 ml
- natka pietruszki 1/3 pęczka
- koperek 1/3 pęczka
- cytryna ½ sztuki
Sałatka:
- sałata rzymska 1 sztuka
- mięta kilka listków
- szczypiorek 1/3 pęczka
- pomidorki cherry 6 sztuk
- kiełki rzodkiewki 50 gramów
- cream fraiche: dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami Mlekpol 3 łyżki
Do smaku:
- sól w młynku
- pieprz w młynku
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem dania wyjmijmy pierś z kaczki z lodówki. Lepiej się smaży, kiedy mięso jest w temperaturze pokojowej. Suszone grzyby namaczamy w gorącej wodzie,
aż zmiękną.
- Pierś z kaczki od strony skóry solimy i pieprzymy, a następnie posypujemy tymiankiem. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej kaczkę skórą do dołu. Kiedy się zrumieni, smażymy z drugiej strony. Usmażoną kaczkę przekładamy na talerz, aby chwilę „odpoczęła”.
- Przygotowujemy sos. Cebulę siekamy w drobne piórka, czosnek kroimy w plasterki. Rozgrzewamy drugą patelnię i wlewamy na nią olej. Przekładamy cebulę i czosnek, doprawiamy estragonem i gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Mieszamy całość. Następnie kroimy pieczarki w duże kawałki i dokładamy je do sosu razem z liśćmi laurowymi. Dusimy ok. 10 minut. Gdy woda z sosu odparuje, wlewamy śmietankę, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy całość. Siekamy zioła i dodajemy je na patelnię. Skrapiamy sos sokiem z cytryny, ponownie mieszamy i zdejmujemy z palnika.
- Sałatę rzymską kroimy na duże kawałki, siekamy miętę i szczypiorek, pomidory cherry przekrawamy na pół. Składniki sałatki łączymy w misce, dodajemy kiełki, polewamy całość dipem śmietanowym i mieszamy sałatkę.
Sposób podania:
Kaczkę podajemy z sosem grzybowym i sałatką.
Trik:
Smażąc kaczkę, nie musimy wylewać na patelnię oleju. Pierś usmaży się na wytopionym tłuszczu.