fbpx

Jagodowy sernik z musem malinowym

Składniki

JAGODOWY SERNIK Z MUSEM MALINOWYM

 

Porcja na: 6 osób
Czas: 2 godziny

 

dodatkowo: tortownica 24 cm

 

Masa serowa:

  • woda 100 mililitrów
  • żelatyna w proszku 15 gramów
  • ser mascarpone Mlekpol 500 gramów
  • cukier puder 60 gramów
  • laska wanilii 1 sztuka
  • maślanka Mrągowska naturalna 1 litr
  • cukier ze skórką cytryny 15 gramów
  • jagody 500 gramów

 

Spód:             

  • ciastka biszkopty okrągłe 180 gramów
  • kawa zaparzona, ostudzona 1 szklanka

 

Mus malinowy:

  • maliny 250 gramów
  • cynamon mielony 1/2 łyżeczki

 

Do podania:

    • płatki migdałów 1 garść

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Ser mascarpone oraz maślanka powinny być w temperaturze pokojowej, aby łatwiej się mieszały.

  1. Zaczynamy od przygotowania masy serowej. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, uważając, aby jej nie przypalić. W trakcie podgrzewania cały czas mieszamy. Gotową żelatynę pozostawiamy do wystudzenia.
  2. Ser mascarpone i cukier puder przekładamy do dużej miski. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i ostrzem noża wyciągamy ziarenka, a następnie dodajemy je do miski z serem. Wlewamy maślankę i mieszamy całość trzepaczką lub mikserem na małych obrotach, uważając, aby nie napowietrzyć masy. Następnie dodajemy cukier ze skórką cytryny i mieszamy całość. Wlewamy schłodzoną żelatynę i ponownie dokładnie mieszamy.
  3. Przygotowujemy spód do sernika. Każde ciastko namaczamy w kawie i rozkładamy w tortownicy.
  4. Spód zalewamy masą serową. Posypujemy jagodami, największą ilość układając na środku. Garść jagód zostawmy do dekoracji ciasta. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki. Czas schładzania wynosi od 2 do 6 godzin.
  5. Przygotowujemy mus malinowy. W misce łączymy maliny i cynamon. Rozgniatamy owoce widelcem na gładki mus.
  6. Na suchej patelni krótko podprażamy płatki migdałów.

 

Sposób podania:

Sernik dekorujemy jagodami oraz płatkami migdałów i podajemy z musem malinowym.

 

Trik:

Przygotowanie ciasta warto zacząć od podgrzania żelatyny. Kiedy będziemy przygotowywać pozostałe składniki, żelatyna się wystudzi i będzie ją można dodać do masy serowej. Uwaga! Nie dodawajmy gorącej żelatyny do sera.

Dzięki temu, że nasączymy biszkopty kawą, będą cięższe i pozostaną na swoim miejscu, kiedy wlejemy masę serową.

Powrót
Mlekpol