JAGODOWY SERNIK Z MUSEM MALINOWYM
Porcja na: 6 osób
Czas: 2 godziny
dodatkowo: tortownica 24 cm
Masa serowa:
- woda 100 mililitrów
- żelatyna w proszku 15 gramów
- ser mascarpone Mlekpol 500 gramów
- cukier puder 60 gramów
- laska wanilii 1 sztuka
- maślanka Mrągowska naturalna 1 litr
- cukier ze skórką cytryny 15 gramów
- jagody 500 gramów
Spód:
- ciastka biszkopty okrągłe 180 gramów
- kawa zaparzona, ostudzona 1 szklanka
Mus malinowy:
- maliny 250 gramów
- cynamon mielony 1/2 łyżeczki
Do podania:
• płatki migdałów 1 garść
Przygotowanie:
Ser mascarpone oraz maślanka powinny być w temperaturze pokojowej, aby łatwiej się mieszały.
- Zaczynamy od przygotowania masy serowej. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, uważając, aby jej nie przypalić. W trakcie podgrzewania cały czas mieszamy. Gotową żelatynę pozostawiamy do wystudzenia.
- Ser mascarpone i cukier puder przekładamy do dużej miski. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i ostrzem noża wyciągamy ziarenka, a następnie dodajemy je do miski z serem. Wlewamy maślankę i mieszamy całość trzepaczką lub mikserem na małych obrotach, uważając, aby nie napowietrzyć masy. Następnie dodajemy cukier ze skórką cytryny i mieszamy całość. Wlewamy schłodzoną żelatynę i ponownie dokładnie mieszamy.
- Przygotowujemy spód do sernika. Każde ciastko namaczamy w kawie i rozkładamy w tortownicy.
- Spód zalewamy masą serową. Posypujemy jagodami, największą ilość układając na środku. Garść jagód zostawmy do dekoracji ciasta. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki. Czas schładzania wynosi od 2 do 6 godzin.
- Przygotowujemy mus malinowy. W misce łączymy maliny i cynamon. Rozgniatamy owoce widelcem na gładki mus.
- Na suchej patelni krótko podprażamy płatki migdałów.
Sposób podania:
Sernik dekorujemy jagodami oraz płatkami migdałów i podajemy z musem malinowym.
Trik:
Przygotowanie ciasta warto zacząć od podgrzania żelatyny. Kiedy będziemy przygotowywać pozostałe składniki, żelatyna się wystudzi i będzie ją można dodać do masy serowej. Uwaga! Nie dodawajmy gorącej żelatyny do sera.
Dzięki temu, że nasączymy biszkopty kawą, będą cięższe i pozostaną na swoim miejscu, kiedy wlejemy masę serową.