HALIBUT Z KOPREM WŁOSKIM I ZIEMNIAKAMI
Porcja na: 3 osoby
Czas: 30 minut
Składniki:
- filety halibuta bez skóry 2 sztuki
- młode ziemniaki 400 gramów
- cebula cukrowa 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- oliwa 2 łyżki
- cząber 1 łyżeczka
- bulwa kopru włoskiego ½ sztuki
- wywar warzywny 200 mililitrów
- pieprz biały mielony 1/3 łyżeczki
- śmietanka pasteryzowana 30% Łaciata 200 ml
- kapary 2 łyżki
- musztarda czeska 3 łyżki
- świeży koperek ½ natki
- ser mozzarella Mlekpol 100 gramów
Do smaku:
Do dekoracji:
- cytryna 1 sztuka
- sałata rzymska 1 sztuka
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ziemniaków, które będziemy gotować ze skórką, dlatego należy dokładnie je umyć. Ziemniaki wkładamy do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy kilka minut, aby były dość twarde i się nie rozpadały, a następnie odcedzamy i studzimy.
- Siekamy drobno cebulę i czosnek. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przekładamy na nią posiekane składniki. Dodajemy cząber i mieszamy, aż cebula się zeszkli.
- Bulwę kopru włoskiego kroimy w cienkie plastry i dodajemy na patelnię z cebulą. Wlewamy wywar, solimy i doprawiamy pieprzem białym, a następnie mieszamy całość i dusimy na małym ogniu, aż bulwa kopru włoskiego zmięknie.
- Wlewamy śmietankę, mieszamy całość. W międzyczasie ugotowane i ostudzone ziemniaki kroimy na duże talarki, a następnie dodajemy do sosu. Wsypujemy także kapary i całość dokładnie mieszamy. Po chwili dokładamy musztardę i doprowadzamy sos do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
- Halibuta myjemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Delikatnie układamy rybę na gorącym sosie i przykrywamy patelnię pokrywką. Wyłączmy palnik. Ryba potrzebuje ok. 5 minut, aby ugotować się na parującym sosie.
- Siekamy koperek, cytrynę kroimy w ćwiartki.
- Mozzarellę trzemy na dużych oczkach tarki. 1/3 odkładamy do dekoracji, a pozostałym serem posypujemy rybę w sosie. Dodajemy także połowę posiekanego wcześniej koperku. Pozostawiamy danie bez przykrycia do czasu, ale ser się roztopi.
Sposób podania:
Rybę w sosie z ziemniakami podajemy na liściach sałaty. Każdą porcję posypujemy mozzarellą, dekorujemy koperkiem i ćwiartką cytryny.
Trik:
Używając w przepisie 30% śmietanki, nie musimy jej wcześniej hartować. To szybkie i wygodne rozwiązanie.