GULASZ Z PIECZONYCH BATATÓW Z CIECIERZYCĄ I SZAFRANEM
Porcja dla osób: 4 osób
czas: 45 minut
Składniki:
gulasz:
- duży batat 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- papryczki chili 2 sztuki
- czosnek 2 sztuki
- imbir 1 cm
- kalafior 200 g
- olej rzepakowy 2 łyżki
- Przyprawa curry 1 łyżeczka
- wywar z warzyw 500 ml
- marchewka 1 sztuka
- Szafran nitki 5 sztuk
- Papryka wędzona Prymat ½ łyżeczki
- pomidory krojone z puszki 400 ml
grzanki:
- chleb 6 kromek
- ser plastry Królewski z Kolna Mlekpol 6 plastrów
- Papryka wędzona Prymat ½ łyżeczki
dip:
- świeża kolendra kilka listków
- natka pietruszki kilka listków
- świeża mięta kilka listków
- Śmietana 12% Mazurski Smak 100 ml
- serek śmietankowy naturalny 200 g
- sok z limonki z ½ owocu
do smaku:
- sól o obniżonej zawartości sodu drobnoziarnista
Do podania:
- świeża kolendra kilka listków
- natka pietruszki kilka listków
- świeża mięta kilka listków
- limonka 2 sztuki
Składniki na wywar z jarzyn:
- marchewka 3 sztuki
- łodyga selera naciowego 2 sztuki
- liście kapusty 2 sztuki
- czosnek 1 ząbek
- por ½ sztuki
- bulwa selera ¼ sztuki
- korzeń pietruszki 3 sztuki
- natka pietruszki 1 sztuka
- Ziele angielskie Prymat 4 sztuki
- Liść laurowy Prymat 4 sztuki
- zimna woda 3 litry
Przygotowanie:
Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
- Batata obieramy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę i papryczki chili drobno siekamy, czosnek miażdżymy praską, a imbir trzemy na tarce. Umytego kalafiora dzielimy na różyczki.
- W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i imbir oraz papryczki chili. Mieszamy i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy przyprawę curry, a następnie bataty. Dolewamy połowę porcji wywaru z jarzyn, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 minut.
- Marchewkę kroimy w cienkie talarki i dorzucamy do garnka.
- Szafran wkładamy do małej miski i zalewamy 2 łyżkami bulionu warzywnego. Po chwili, gdy szafran uwolni aromat, dodajemy go wraz z bulionem do gulaszu. Dolewamy pozostałą część bulionu oraz dokładamy różyczki kalafiora i wsypujemy paprykę wędzoną. Dusimy kilka minut.
- W międzyczasie robimy grzanki. Na kromkach chleba układamy plasterki sera i posypujemy wędzoną papryką. Grzanki zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia się sera. Temperatura to 180 stopni Celsjusza, z ustawioną opcją grill.
- Do gulaszu dodajemy pomidory z puszki. Doprowadzamy gulasz do wrzenia i ściągamy z ognia.
- Przygotowujemy dip. Drobno siekamy zioła (kolendrę, pietruszkę, miętę) i łączymy w misce ze śmietaną, serkiem oraz sokiem z limonki. Doprawiamy solą i mieszamy wszystkie składniki dipu.
Sposób podania:
Gulasz z batatami i kalafiorem dekorujemy świeżymi ziołami i ćwiartką limonki. Danie podajemy ze śmietankowym dipem i grzankami z serem.