GRZANKI Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM ORAZ GRANATEM
Porcja na: 2 osoby
Czas: 30 minut
dodatkowo: patelnia grillowa, naczynie żaroodporne
Składniki:
- bakłażan 1 sztuka
- oliwa 2 łyżki
- natka pietruszki 1 łyżeczka
- wędzona papryka ½ łyżeczki
- ciabatta 2 sztuki
- cream fraiche: dip śmietanowy z karmelizowaną cebulą i cheddarem Mlekpol 4 łyżeczki
- suszone pomidory paski 4 łyżeczki
- ser plastry gouda Mlekpol 4 plastry
- czarnuszka ½ łyżeczki
Do smaku:
- sól w młynku
- pieprz w młynku
Do podania:
- świeża bazylia kilka listków
- granat ½ owocu
- kiełki koniczyny garść
Przygotowanie:
- Piekarnik ustawiamy na 220 stopni Celsjusza z opcją grillowania.
- Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy suszoną natkę pietruszki, sól i pieprz oraz paprykę wędzoną. Mieszamy całość. Bakłażan kroimy plastry o grubości 1 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry bakłażana. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy na nich marynatę. Blachę z bakłażanem wkładamy przy górnej grzałce piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu bakłażana nie wyłączamy piekarnika. Będziemy podpiekać także grzanki.
- Bułki przekrawamy na połówki i grillujemy na patelni grillowej z obu stron.
- Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w nim bułki. Z wierzchu smarujemy je dipem śmietanowym. Kolejno wykładamy bakłażana, suszone pomidory, plastry sera gouda. Tak przygotowane grzanki wstawiamy do piekarnika na 5-10 minut, aż ser się rozpuści.
Sposób podania:
Grzanki posypujemy czarnuszką. Podajemy udekorowane listkami bazylii, owocem granatu i kiełkami kończyny.
Trik:
Do doprawiania potraw, które przygotowujemy w piekarniku, warto używać suszonych ziół,
a nie świeżych. Suszona natka pietruszki doda bakłażanowi więcej smaku i nie przypali się podczas pieczenia.