Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
Dip:
Do smaku: biały pieprz, przyprawa do ziemniaków, cząber
Siekamy czosnek, cebulę, kiełbasę i boczek. W plastry kroimy ugotowane ziemniaki oraz ugotowaną marchewkę. Na suchej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku, a następnie dodajemy kiełbasę. Podsmażamy chwilę i dodajemy czosnek, cebulę, ziemniaki oraz marchewkę. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków i frytek.
Jajka wbijamy do miski, po rozkłóceniu mieszamy je z mlekiem oraz suszonym cząbrem. Tak przygotowaną masą zalewamy zawartość patelni i podsmażamy parę minut na małym ogniu, aż jajko po bokach patelni się zetnie. Na wierzchu dania układamy plastry sera gouda i wstawiamy patelnię do nagrzanego do temperatury 160-170 stopni piekarnika na 30 minut.
DIP:
Siekamy i rozgniatamy ząbki czosnku, kroimy pół cebuli w kostkę, siekamy filety anchois oraz garść szczypiorku. Rzodkiewki trzemy na tarce. Naturalny serek homogenizowany dodajemy do miski, dodajemy do niego przygotowaną wcześniej rzodkiewkę, szczypiorek, posiekane anchois, cebulę i czosnek. Całość przyprawiamy białym pieprzem mielonym i dokładnie mieszamy.
Podanie:
Frittatę kroimy na 4 części, podajemy z miseczką dipu.