fbpx

Fasolotto z mascarpone, szpinakiem i orzechami

Składniki

Porcja dla 4 osób

czas: 1 godzina 30 minut  

Składniki:

  • 500 g fasoli Biała Jaś  
  • 1 łyżeczka Tymianku
  • 1 łyżka  octu  jabłkowego
  • 1 sztuka cebuli   
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki Bazyli
  •  300 g boczniaków 
  • 250 g Sera Mascarpone Mlekpol 
  • sok z 1 owocu cytryny
  • ½ łyżeczki Oregano Prymat 
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g liści szpinaku
  • 200 ml śmietanki tortowej 36% Rolmlecz 
  • 60 g orzechów  włoskich
  • kilka gałązek natki pietruszki  

             

Do smaku:

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista  
  • Pieprz czarny

 

Do dekoracji:

  • kilka gałązek natki pietruszki                                                                                              
  • ½ sztuki cytryny                                                                                                             

 

Sposób przygotowania

 

Przygotowanie:

  1. Fasolę namaczamy w garnku przez całą noc. Następnie wylewamy wodę, w której się moczyła, nalewamy świeżą i dodajemy tymianek. Fasolę gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Pod koniec tego czasu solimy i dodajemy ocet jabłkowy. Ugotowaną fasolę odcedzamy

 

  1. Cebulę kroimy w piórka.

 

  1. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy cebulę. Podsmażamy, aż się zeszkli i dodajemy bazylię. Całość mieszamy.

 

  1. Boczniaki kroimy na duże kawałki i przekładamy na patelnię z cebulą. Smażymy, aż woda z grzybów odparuje.

 

  1. Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i oregano, a następnie dokładnie mieszamy.

 

  1. Na patelnię z boczniakami dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie przekładamy sos mascarpone i mieszamy całość. Dodajemy liście szpinaku, mieszamy i dusimy, aż zmniejszą swoją objętość. Następnie dodajemy ugotowaną fasolę. Całość będzie dość gęsta.

 

  1. Na patelnię wlewamy śmietankę 36% i dokładnie mieszamy. Wsypujemy orzechy, solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Sposób podania:

Fasolotto podajemy udekorowane natką pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny.

Powrót
Mlekpol