DUSZONA WOŁOWINA PO MEKSYKAŃSKU Z WARZYWAMI I ŚMIETANOWYM DIPEM
Porcja na 6 osób
czas: 1,5 godziny
Składniki:
duszona wołowina:
- wołowina gulaszowa 700 g
- cebula 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki
- Musztarda jalapeno 3 łyżki
- miód wielokwiatowy 1 łyżeczka
- Papryka wędzona słodka mielona 1 łyżeczka
- Pieprz kolorowy ziarnisty 1 łyżeczka
- papryczka chili 2 sztuki
- oliwa 2 łyżki
- wywar z jarzyn 1 l
- czerwona papryka 1 sztuka
- żółta papryka 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka
- ziemniaki 4 sztuki
- sos sojowy 3 łyżki
- Kmin rzymski 1 łyżeczka
- Papryka słodka mielona 1 łyżeczka
- Passata pomidorowa 400 g
- czarna fasola 200 g
- kukurydza z puszki 200 g
- Serek śmietankowy puszysty meksykański Łaciaty 3 łyżki
Do smaku:
- Sól w młynku Prymat
- Pieprz w młynku Prymat
dip z warzywami:
- seler naciowy 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka
- Cream fraiche: dip śmietankowy z pomidorami, papryką i chili Mlekpol 1 opakowanie
do dekoracji:
- limonka 1 sztuka
- kolendra 1/2 pęczka
Składniki na bulion:
- marchewka 3 sztuki
- łodyga selera naciowego 2 sztuki
- liście kapusty 2 sztuki
- czosnek 1 ząbek
- por ½ sztuki
- bulwa selera ¼ sztuki
- korzeń pietruszki 3 sztuki
- natka pietruszki 1 sztuka
- Ziele angielskie 4 sztuki
- Liść laurowy 4 sztuki
- zimna woda 3 litry
Przygotowanie:
Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Gotujemy również czarną fasolę. Moczymy ją całą noc, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez godzinę. Pod koniec gotowania solimy.
- Cebulę drobno siekamy, ząbki czosnku kroimy w plastry.
- Wołowinę kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy musztardę jalapeno, miód oraz paprykę wędzoną suszoną. Całość mieszamy. Mięso marynujemy w lodówce przez 15 minut.
- W moździerzu tłuczemy pieprz kolorowy ziarnisty. Dorzucamy papryczki chilli i ząbek czosnku. Ucieramy składniki do uzyskania pasty.
- Rozgrzewamy garnek z oliwą. Dodajemy pastę i równomiernie ją rozprowadzamy na oliwie. Wrzucamy cebulę oraz czosnek i energicznie mieszamy. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy zamarynowane mięso i ponownie mieszamy. Smażymy, a gdy mięso się zetnie, dolewamy połowę wywaru z jarzyn i dusimy pod przykryciem przez godzinę. W trakcie będziemy dodawać kolejne składniki.
- Kroimy papryki w dużą kostkę, marchewkę w cienkie plasterki, ziemniaki w drobną kostkę.
- Do garnka z mięsem przekładamy ziemniaki, dodajemy sos sojowy. Gdy ziemniaki zmiękną, dorzucamy paprykę z marchewką. Doprawiamy kminem rzymskim i papryką słodką. Dodajemy passatę pomidorową, mieszamy i w razie potrzeby dolewamy pozostały wywar. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną czarną fasolę i kukurydzę. Mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie zagotowujemy całość. Na koniec dodajemy serek śmietankowy, całość mieszamy i zdejmujemy z palnika.
- Gdy wołowina się dusi, przygotowujemy warzywa do dipu. Łodygę selera naciowego łamiemy na pół, pozbywamy się łyka i kroimy w cienkie słupki. Marchewkę obieramy i również kroimy w słupki.
Sposób podania:
Duszoną wołowinę z warzywami po meksykańsku podajemy ze świeżymi warzywami i dipem śmietanowym. Danie dekorujemy limonką i posiekaną kolendrą.
Trik:
Limonki i kolendry nie dodaje się w trakcie gotowania, ale na sam koniec. Inaczej całość nabierze gorzkawego, nieprzyjemnego posmaku.