Dodatki:
Deser dekorujemy ubitą śmietaną ŁACIATĄ 36% i domową konfiturą
3/4 litra mleka ŁACIATE przelewamy do rondla, podgrzewamy na małym ogniu, dosypując cukier
W osobnym garnku rozpuszczamy, w kąpieli wodnej, pokruszoną czekoladę
Do czekolady dodajemy masło ekstra ŁACIATE
Gdy czekolada rozpuści się, do gładkiej czekoladowej masy porcjami dodajemy ciepłe mleko.
Ciągle mieszamy, garnek z czekoladą połączoną z mlekiem stawiamy na małym ogniu
W 1/4 litra zimnego mleka ŁACIATE rozpuszczamy mąkę
Zanim wlejemy zawartość szklanki do garnka musimy „ogrzać” zimne mleko z mąką dodając małymi porcjami ciepłą część deseru (parę łyżek)
Wlewamy mleko z mąką do części mleka z czekoladą. Cały czas mieszamy ! Masa powinna gęstnieć. Kiedy budyń zacznie się gotować po chwili zdejmujemy garnek z ognia – przelewamy do salaterki bądź pucharków.