fbpx

Deska serów

Składniki

Sery:

  • Długo dojrzewający Jantar

Sery typu Holenderskiego

  • Senator Gouda
  • Gouda z pieprzem
  • Gouda z przyprawami

Sery typu szwajcarskiego

  • Senator Ementaler
  • Królewski z Kolna

Sery wędzone:

  • Gouda wędzona
  • Rolada ustrzycka

Dodatki

  • Specjalny nożyk
  • Wykałaczki
  • Winogrona Orzechy
  • włoskie
  • Plastry
  • jabłek
  • Plastry jabłek
  • Ćwiartki gruszek Wino
Sposób przygotowania

Deska z ulubionymi gatunkami sera oraz dodatkami podkreślającymi ich smak będzie wyśmienitym daniem na każdą imprez My proponujemy skomponowanie deski serów z tych produkowanych przez SM MLEKPOL. Nie powinno na niej zabraknąć sera długo dojrzewającego Jantar. Polecamy także sery typu holenderskiego: Senator Gouda, Gouda z pieprzem, Gouda z przyprawami. Znakomitym uzupełnieniem gamy serów będzą te typu szwajcarskiego jak: ser Ementaler czy Królewski z Kolna. Smaku dopełnią sery wędzone: Gouda Wędzona i Rolada Ustrzycka.

 

Sery najlepiej podać na dużej drewnianej desce o wybranym kształcie. Może być to również kamienna płyta lub płaski talerz.

 

Sery należy wyjąć z lodówki na ok. godzinę przed podaniem, by stopniowo dochodziły do temperatury pokojowej. Nabiorą wyrazistego smaku i odpowiedniej konsystencji.

 

Sery kroimy w małe trójkątne porcje jak np. tort. Sery w plastrach zwijajmy w rulony. Układamy według własnej inwencji uzupełniając dodatkami np.: winogronami orzechami włoskimi, plastrami z jabłek, ćwiartkami gruszek. Sery dojrzewające znakomicie komponują się z winem.

 

Degustację zaczynamy od serów o najłagodniejszym smaku a kończymy na najostrzejszych

Powrót
Mlekpol