fbpx

Deserowa zup „nic”

Składniki
  • 0,5 litra mleka Łaciate o dowolnej zawartości tłuszczu: 0%, 2% lub 3,2%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 jajka
Sposób przygotowania

Mleko Łaciate zagotowujemy z cukrem waniliowym i 1-2 łyżkami cukru. Stopień słodyczy zależy od naszego gustu lub ochoty 🙂 Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru.

Kiedy mleko zaczyna się gotować zmniejszamy ogień do poziomu małego płomienia. Zaczynamy robić słodkie chmurki 🙂 Łyżeczką nakładamy na mleko ubite białko. Obgotowujemy chmurki po parę sekund z każdej strony. Zrobione chmurki odkładamy na talerz lub ręcznik papierowy. Po wyjęciu chmurek wyłączamy płomień pod mlekiem. W miseczce roztrzepujemy żółtka. Hartujemy je dolewając po łyżce gorącego mleka. Po ogrzaniu masy jajecznej, całość wlewamy do reszty gorącego mleka Łaciate. Cały czas mieszamy. Zupę zagotowujemy. Rozlewamy do talerzy, na wierzchu układamy słodkie chmurki 🙂

Powrót
Mlekpol