CURRY Z KALAFIOREM, KOLOROWYMI PAPRYKAMI I ŚMIETANĄ
Porcja na 4 OSOBY
czas: 30 minut
Składniki:
- ziemniaki 5 sztuk
- kalafior 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- imbir 3-4 cm
- żółta papryka 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- Kolendra cała 1 łyżka
- olej rzepakowy 2 łyżki
- Kurkuma Prymat ¼ łyżeczki
- Chili pieprz cayenne ½ łyżeczki
- wywar z jarzyn 500 ml
- Kmin rzymski mielony ½ łyżeczki
- Śmietana Mazurski Smak 18% 100 ml
Dip:
- Maślanka Mrągowska 120 ml
- Musztarda francuska 2 łyżeczki
- miód 1 łyżeczka
- natka pietruszki 3-4 gałązki
- sok z cytryny z 1/2 owocu
Do podania:
- świeża kolendra 1/2 pęczka
- sok z cytryny z 1/2 owocu
- sezam 1 łyżka
- sałata rzymska 1 sztuka
Do smaku:
- Sól w młynku
- Pieprz w młynku
Składniki na wywar jarzynowy:
- marchewka 3 sztuki
- łodygi selera naciowego 2 sztuki
- liście kapusty 2 sztuki
- czosnek 1 ząbek
- por ½ sztuki
- bulwa selera ¼ sztuki
- korzeń pietruszki 3 sztuki
- natka pietruszki 1 sztuka
- Ziele angielskie Prymat 4 sztuki
- Liść laurowy Prymat 4 sztuki
- zimna woda 3 litry
Przygotowanie:
Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy.
- Papryki kroimy w dużą kostkę.
- Kolendrę ucieramy w moździerzu.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Wsypujemy kolendrę, a następnie energicznie mieszamy i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażamy ok. 5 minut, aż cebula zmięknie i wrzucamy papryki. Mieszamy i doprawiamy kurkumą.
- Do garnka z paprykami wrzucamy różyczki kalafiora, doprawiamy chili pieprzem cayenne, dodajemy imbir starty na dużych oczkach tarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie wlewamy 200 ml wywaru z jarzyn i gotujemy całość pod przykryciem ok. 10 minut. Warzywa powinny być al dente. W razie potrzeby dolewamy wywar.
- Gdy warzywa się duszą, przygotowujemy dip. W misce łączymy maślankę, musztardę, miód, posiekaną natkę pietruszki i sok z połowy cytryny. Mieszamy wszystkie składniki.
- Pod koniec duszenia do warzyw wsypujemy kmin rzymski i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy ugotowane ziemniaki, śmietanę i łączymy wszystkie składniki curry.
Sposób podania:
Curry podajemy ze świeżą kolendrą, skropione sokiem z cytryny i posypane sezamem. Na osobnym głębokim talerzu dookoła układamy liście sałaty. Na środku podajemy dip w małej miseczce.
Trik:
Jeśli nie mamy przygotowanego wcześniej bulionu, w tym przepisie możemy zastąpić go wodą.
Ziemniaki możemy też ugotować razem z pozostałymi warzywami. Ale robiąc to osobno, zaoszczędzimy czas.