fbpx

Bij z głową ;) czyli co zrobić, żeby bita śmietana zawsze się ubiła

Składniki
  • Śmietanka Łaciata 30% lub 36%
  • Cukier puder (1 łyżka stołowa na 200 ml śmietanki)
  • Owoce sezonowe
Sposób przygotowania

Idealny letni deser – szybki, zdrowy i pyszny to najczęściej po prostu owoce sezonowe z bitą śmietaną. Wysokie temperatury powietrza, które przeważają latem niestety nie sprzyjają idealnemu ubiciu śmietanki. Są na to jednak sposoby 😉

 

  • Idealna bita śmietana powstanie ze śmietanki Łaciatej 30 % lub 36%.
  • Śmietankę, którą będziemy ubijać musimy mocno schłodzić – nie w zamrażarce, ale dość długo w lodówce.
  • Naczynie, w którym będziemy ubijać śmietankę np. metalową miskę, wstawmy przed ubijaniem na ok. 15 min. do zamrażalnika
  • Ubijanie zaczynajmy od wysokich obrotów. Gdy śmietanka zaczyna gęstnieć – zwolnijmy obroty. Pamiętajmy, że śmietanka może się zmaślić!
  • Cukier puder dodajemy na początku ubijania.

 

Owoce sezonowe np. truskawki, maliny, jagody, poziomki myjemy i osuszamy na sicie.Podajemy uzupełnione porcją chłodnej bitej śmietany 🙂 Deser możemy posypać wiórkami czekolady lub posiekanymi orzechami, uzupełnić listkiem mięty/ melisy.

 

Deeelicje 🙂

Powrót
Mlekpol