Ilość porcji: 20 szt.
Czas przygotowania: 40 min.
Składniki:
Do smaku: cynamon mielony, cukier z prawdziwą wanilią
Dekoracja: cukier puder, listki mięty
4 żółtka miksujemy z łyżką cukru pudru i 2 łyżkami cukru trzcinowego, a następnie dodajemy ¾ kostki masła w temperaturze pokojowej i ponownie miksujemy.
2 szklanki płatków owsianych prażymy na suchej patelni.
W misce łączymy suche składniki: uprażone płatki owsiane, łyżkę sody oczyszczonej, 2 szklanki mąki pszennej oraz 2 łyżeczki cynamonu.
Siekamy pół szklanki suszonych wiśni oraz tabliczkę białej czekolady. Z wyszorowanej połówki pomarańczy ścieramy skórkę. Wszystko wrzucamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy, a następnie całość dodajemy do wcześniej przygotowanej masy jajecznej i dolewamy 3 łyżki śmietanki 30%. Po dokładnym wymieszaniu, z ciasta formujemy kulki, które następnie spłaszczamy, tworząc ciasteczka. Te układamy na pokrytej pergaminem blasze i pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Na patelni rozgrzewamy pół szklanki syropu klonowego, do którego wrzucamy po pół szklanki malin i jeżyn oraz łyżeczkę cukru z wanilią. Karmelizujemy owoce.
Ciasteczka układamy na talerzu i oprószamy cukrem pudrem. Serwujemy z miseczką owoców, które dekorujemy miętą.