fbpx

Chłodnik paprykowy

Składniki
  • 2 opakowania jogurtu greckiego Mlekpol lub jogurtu naturalnego gęstego Mlekpol
  • 1 kg papryki: czerwonej, żółtej, pomarańczowej lub mix papryki
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 1 szklanka wody lub wywaru warzywnego/ drobiowego
  • Oliwa z oliwek
  • sól, cukier do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sok z cytryny
Sposób przygotowania

Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na łyżce oliwy z oliwek.

 

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

 

Dodajemy do cebuli razem ze startym ząbkiem czosnku. Warzywa chwilę dusimy na wolnym ogniu. Zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy 10 min. Studzimy.

 

Do wystudzonych, uduszonych warzyw dodajemy jogurt. Całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i sokiem z cytryny.

 

Podajemy schłodzone. Pycha 🙂

Powrót
Mlekpol