Jajka gotujemy na twardo. Ogórki sałatkowe obieramy, kroimy w kostkę lub słupki. Oprószamy solą, dociskamy spodkiem tak aby ogórek puścił wodę, którą odlejemy przed dorzuceniem do chłodnika.
Ogórki małosolne ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek myjemy, osuszamy, siekamy.
Kefir Milko lub mleko zsiadłe MLEKPOL roztrzepujemy w naczyniu ze śmietaną Mazurski Smak 22% lub jogurtem Greckim MLEKPOL. Dodajemy sok z połowy małej cytryny. Dorzucamy odsączone ogórki sałatkowe i starte ogórki małosolne. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wsypujemy koperek. Osoby lubiące potrawy bardziej pikantne mogą wcisnąć do chłodnika 2 małe ząbki czosnku. Jeśli zupa jest za gęsta dopełniamy ją zimną (przegotowaną lub mineralną niegazowaną) wodą.
Całość dokładnie mieszamy.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min. Podajemy z jajkiem na twardo.