Umytą dokładnie botwinkę siekamy. Buraczki obieramy i także siekamy. W garnku zagotowujemy ok. 1 litr wody. Wrzucamy posiekaną botwinę wraz z buraczkami. Wciskamy sok z połowy cytryny. Dzięki temu trickowi po połączeniu z mlekiem chłodnik będzie miał od razu piękny intensywnie różowy kolor. Do gotowania botwinki dodajemy szczyptę soli i szczyptę cukru oraz łyżeczkę masła ekstra Łaciate 83 %. Gotujemy do miękkości. Studzimy. Ogórek, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek – siekamy. Mleko zsiadłe Mlekpol roztrzepujemy z jogurtem naturalnym gęstym Mlekpol lub śmietaną Mazurski Smak 18%. Do tak przygotowanego mleka porcjami dodajemy ostudzoną botwinkę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany ogórek, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek. Ugotowane na twardo jaja siekamy lub dzielimy na ćwiartki. Jajko możemy dodać od razu, możemy również podać dopiero bezpośrednio do talerza. Zupę doprawiamy do smaku sola, pieprzem i cukrem. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Idealna zupa na wiosenne i letnie dni 🙂