fbpx

Casserole z indykiem i suszonymi pomidorami

Składniki

CASSEROLE Z INDYKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

 

Porcja na: 4 osoby
Czas: 40 min

 

dodatkowo: naczynie żaroodporne

 

Składniki:

  • brokuł 1 sztuka
  • pierś z indyka 450 gramów
  • oliwa 1 łyżka
  • estragon 2 łyżeczki
  • liście szpinaku 1 garść
  • pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
  • cebula suszona 1 łyżeczka
  • czosnek suszony ½ łyżeczki
  • serek śmietankowy puszysty meksykański Łaciaty 150 gramów
  • gęsta kwaśna śmietanka 12% 250 mililitrów
  • pomidory suszone paski 140 gramów
  • papryka słodka ½ łyżeczki
  • ser żółty plastry Królewski z Kolna 6-8 plastrów
  • natka pietruszki ½ pęczka

Do smaku:

  • sól w młynku

Do podania:

  • pestki dyni 1 łyżka
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza.
  2. Różyczki brokuła blanszujemy – wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i zostawiamy na 2 minuty – a następnie odcedzamy.
  3. Pierś indyka kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Przekładamy indyka, posypujemy mięso estragonem i podsmażamy. Po minucie dodajemy szpinak, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
  4. Mięso ze szpinakiem przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy różyczki brokuła, posypujemy całość suszoną cebulą i czosnkiem.
  5. W misce łączymy serek puszysty i śmietanę. Mieszamy oba składniki, aby nie było grudek i wylewamy sos na naszą zapiekankę.
  6. Do indyka ze szpinakiem dajemy suszone pomidory w paskach (bez zalewy) i paprykę słodką. Na wierzchu układamy plastry sera żółtego. Wkładamy zapiekankę do piekarnika na ok. 15 minut, do czasu, aż ser się roztopi.
  7. Siekamy natkę pietruszki. Pestki dyni prażymy krótko na suchej patelni.

 

Sposób podania:
Casserole podajemy z natką pietruszki prażonymi pestkami dyni.

Powrót
Mlekpol