CASSEROLE Z INDYKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Porcja na: 4 osoby
Czas: 40 min
dodatkowo: naczynie żaroodporne
Składniki:
- brokuł 1 sztuka
- pierś z indyka 450 gramów
- oliwa 1 łyżka
- estragon 2 łyżeczki
- liście szpinaku 1 garść
- pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
- cebula suszona 1 łyżeczka
- czosnek suszony ½ łyżeczki
- serek śmietankowy puszysty meksykański Łaciaty 150 gramów
- gęsta kwaśna śmietanka 12% 250 mililitrów
- pomidory suszone paski 140 gramów
- papryka słodka ½ łyżeczki
- ser żółty plastry Królewski z Kolna 6-8 plastrów
- natka pietruszki ½ pęczka
Do smaku:
Do podania:
Przygotowanie:
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza.
- Różyczki brokuła blanszujemy – wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i zostawiamy na 2 minuty – a następnie odcedzamy.
- Pierś indyka kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Przekładamy indyka, posypujemy mięso estragonem i podsmażamy. Po minucie dodajemy szpinak, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
- Mięso ze szpinakiem przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy różyczki brokuła, posypujemy całość suszoną cebulą i czosnkiem.
- W misce łączymy serek puszysty i śmietanę. Mieszamy oba składniki, aby nie było grudek i wylewamy sos na naszą zapiekankę.
- Do indyka ze szpinakiem dajemy suszone pomidory w paskach (bez zalewy) i paprykę słodką. Na wierzchu układamy plastry sera żółtego. Wkładamy zapiekankę do piekarnika na ok. 15 minut, do czasu, aż ser się roztopi.
- Siekamy natkę pietruszki. Pestki dyni prażymy krótko na suchej patelni.
Sposób podania:
Casserole podajemy z natką pietruszki prażonymi pestkami dyni.