Przygotowujemy rozczyn z drożdży, mleka Łaciate, łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Gdy rozczyn będzie gotowy dodajemy do niego resztę mąki, cukier, szczyptę soli oraz jajko z żółtkami. Wszystko miksujemy w mikserze, dolewając roztopione i ostudzone masło Łaciate. Ciasto należy wyrabiać 5-7 minut, a następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Kiedy ciasto urośnie (powinno podwoić swoją objętość), ponownie je wyrabiamy i dodajemy bakalie. Formę do pieczenia smarujemy masłem Łaciate i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 170-180 st. C przez 45-60 min.
Gotową babkę zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Dekorujemy lukrem i bakaliami.