Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min.
Serek:
Dekoracja: listki mięty, cukier puder, syrop klonowy, owoce (figi, melon, papaja, ananas)
RACUSZKI:
Banana obieramy i kroimy na plasterki. Sprawdzamy świeżość jajek w oddzielnej miseczce. Do blendera kielichowego dodajemy banana, jajka, 2 łyżki nasion chia i maślankę. Masę doprawiamy przyprawą do kaw i deserów, dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, łyżeczkę sody. Całość blendujemy.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego i smażymy dowolnej wielkości racuszki.
SEREK:
Twaróg półtłusty rozdrabniamy w misce widelcem, a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym oraz łyżką cukru ze skórką cytryny.
PODANIE:
Świeże figi kroimy na małe cząstki. Ananasa obieramy, wycinamy środki i kroimy w kostkę. Melona obieramy ze skóry, wydrążamy pestki, a następnie kroimy w ćwiartki. Papaję obieramy, usuwamy łyżeczką nasiona i kroimy w kosteczkę. Racuszki układamy na talerzu, na wierzch nakładamy serek oraz pokrojone w cząstki owoce (papaję, melon, ananas, figi). Całość polewamy syropem klonowym, oprószamy cukrem pudrem i ozdabiamy listkami świeżej mięty.