Produkty Certyfikowane
Żółte sery certyfikowane wyróżnione znakiem „Jakość Tradycja”, który przyznawany jest produktom żywnościowym wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych – Królewski z Kolna, Złoty Mazur, Salami oraz Gouda powstają dzięki jednemu z największych producentów mleka i wyrobów mleczarskich w naszym kraju. Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol swoje surowce pozyskuje z hodowli usytuowanych na obszarze Zielonych Płuc Polski, obszarze charakteryzującym się wyjątkowo czystym środowiskiem i unikalnym ekosystemem w skali Europy. Nad wytworzeniem produktów pracuje łącznie 13 nowoczesnych i wysoko wyspecjalizowanych zakładów produkcyjnych należących do Spółdzielni, wśród których znajdziemy takie, z historią swojej działalności mleczarskiej sięgającą lat 20-tych ubiegłego wieku.
Ser Królewski z Kolna
Sery znane są od pokoleń. Świat opływa w różne ich gatunki i smaki, także regionalne. Królewski z Kolna to certyfikowany dojrzewający ser podpuszczkowy typu szwajcarskiego. Posiada łagodny, wyrafinowany smak z wyraźnie wyczuwalną słodką, orzechową nutą, który zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Po przekrojeniu bloku uwidaczniają się charakterystyczne okrągłe i owalne oczka. Gatunek ten zawiera dobrze przyswajalne białko, jak również dużą dawkę wapnia.
Znaczący rozwój serowarstwa odnotowano z końcem XIX i na początku XX wieku, kiedy to zaczęły powstawać liczne Spółdzielnie Mleczarskie. Produkcja sera takiego jak Królewski z Kolna odbywała się w czterech podstawowych krokach. Najpierw do mleka dodawano podpuszczkę, by powstał odpowiedni skrzep. Następnym etapem było krojenie i odczerpanie serwatki. Dalsza obróbka tak powstałego ziarna serowarskiego polegała na przełożeniu go do form w celu nadania kształtu i usunięcia pozostałej serwatki. Uformowane bloki sera solono i przewracano, by po odpowiednim czasie przenieść je do chłodnej piwnicy, gdzie odbywał się proces dojrzewania. Wraz z rozwojem serowarstwa zmieniały się sposoby wytwarzania serów. Dziś dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technologii produkcyjnych możemy usprawnić cały proces, nie rezygnując jednocześnie z tradycyjnego smaku oraz wysokiej jakości mleka, z jakiego powstają wyroby. Dostępny w gramaturach: blok 5 kg, 3,5 kg, porcja 400 g, plastry 1 kg, 400 g, 150 g.
Ser Złoty Mazur
Sery są znanymi i cenionymi smakołykami, a tradycja ich wyrobu jest znana od setek lat. Najpierw wytwarzano je w domostwach, później serowarnie powstawały przy dworach i majątkach ziemskich, by przekształcić się następnie w zakłady mleczarskie specjalizujące się w produkcji tego typu wyrobów. Certyfikowany ser podpuszczkowy typu holenderskiego Złoty Mazur jest znany i ceniony za swój wytrawny i wyrazisty smak oraz aromat. Świetnie komponuje się zarówno na kanapkach, a także w wersji zapiekanej.
Twarde sery holenderskie dojrzewają minimum 3 tygodnie, powstają ze skrzepu o zwięzłości, którą można uzyskać podczas dość wymagającego procesu. W najstarszej technice holenderskiej obróbka masy serowej polegała na krojeniu skrzepu na większe nieregularne części, następnie skupiania ich w bryłę, po czym następowało rozdrabnianie i ponowne formowanie. Obecnie technika znacznie różni się od tej stosowanej przed laty, ale dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii produkcyjnych tradycyjny smak i wysoka jakość pozostają niezmienne.
Dostępny w gramaturach: blok 3,25 kg, porcja 700 g, plastry 1 kg, 400 g, 150 g.
Ser Salami
Salami jest certyfikowanym serem dojrzewającym, docenianym za smak i aromat. Charakteryzuje go lekki, ale wyczuwalny kwaśny oraz pikantny smak. Na przekroju prezentuje typowe dla tego rodzaju drobne oczka międzyziarnowe. Doskonale smakuje jako samodzielna przekąska wkomponowana w deskę serów, ale sprawdzi się również w koreczkach i na kanapkach oraz na ciepło w zapiekankach i tartach.
Zawiera dobrze przyswajalne białko oraz znaczną ilość niezbędnego wapnia.
Tradycje serowarskie przyniesione zostały do Polski przez osadników z Niderlandów którzy w XVI wieku pojawili się na Żuławach oraz przez ludy pasterskie z Karpat. Praktyczny rozwój tego kunsztu w Polsce nastąpił w końcu XIX wieku. Salami zaczęto wytwarzać na terenach Polski na początku XX wieku i z czasem stał się jednym z najpopularniejszych gatunków sera dojrzewającego w naszym kraju. Jego receptura i forma istotnie się różnią od innych typów. Produkowany jest najczęściej w kształcie walca. Powstały po dodaniu podpuszczki skrzep, zostaje poddany procesom rozdrabniania, osuszania, formowania w bloki, które następnie dojrzewają w specjalnie stworzonych do tego warunkach.
Dostępny w gramaturach: pałka 1,5 kg, porcja mini salami 350 g, plastry 800 g, 400 g, 150 g.
Ser Gouda
Przetwory mleczne takie jak sery, twarogi czy masła należą do grupy podstawowych produktów spożywczych znajdujących się w każdym domu. Gouda to popularny ser podpuszczkowy typu holenderskiego, którego proces dojrzewania trwa minimum 3-4 tygodnie. Świetnie uzupełnia przekąski, kanapki czy koreczki. Jako pyszny dodatek do wiejskich chlebów początkowo był typowo domowym wyrobem. Pierwsze spółdzielnie mleczarskie na terenach obecnej Polski powstały już na początku XX wieku, co przyczyniło się do rozwoju serowarstwa i znaczącego wzrostu produkcji przemysłowej.
Gouda wytwarzana przez Spółdzielnię Mleczarską Mlekpol jest regionalną, podlaską odmianą sera twardego – holenderskiego. Ten rodzaj otrzymywany jest poprzez dodanie podpuszczki do mleka. Powstały w sposób tradycyjny skrzep, poddany jest rozdrobnieniu i oddzieleniu serwatki, następnie przekładany do perforowanych form w kształcie prostopadłościanu lub cylindra. W kolejnych etapach ser jest solony i odkładany do leżakowania w pomieszczeniach o odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Ten gatunek sera zawdzięcza swoją nazwę regionowi produkcji – kiedyś był produkowany wyłącznie w okolicach miejscowości Gouda w Holandii.
Dostępny w gramaturach: blok 3,5 kg, 3,25 kg, porcja 700 g, 400 g, 250 g, plastry 1 kg, 400 g, 250 g, 150 g, 100 g.