fbpx
SM Mlekpol na planie programu kulinarnego
Opublikowany 27.02.2017

Szczęśliwa kuchnia

Nowa moda, stare receptury. Tradycja w kulinariach wraca do łask i coraz bardziej rozpycha się w polskich kuchniach. Nareszcie! – cieszy się Andrzej Polan, lubiany i ceniony przez Polaków szef kuchni, znawca i doradca smaku.

Cieszę się, że Polacy nie myślą już tylko o tym, żeby być fit. Zaczynają wracać do tłuszczy zwierzęcych, których łaknie nasz organizm, szczególnie w okresie od jesieni do wczesnej wiosny. Kiedy jest zimno sięgajmy po masło ekstra o zawartości 83%. Nie bójmy się śmietany, śmietanki, twarogów tłustych i półtłustych czy serów dojrzewających. Zdrowy tłuszcz zawarty w wyrobach mleczarskich podkreśla nie tylko ich walory smakowe ale również tworzy formę zdrowej kołderki w naszym organizmie. Stworzy warstwę, która ochroni nas przed wychłodzeniem organizmu. Latem tłuszcze zwierzęce możemy lekko wyciszyć, ale nie rezygnować z nich. Tak jak nie powinniśmy całkiem odchodzić od soli, tak nie powinniśmy eliminować tłuszczy zwierzęcych z naszej diety.– mówi Andrzej Polan. w wiosennej ramówce stacji TVN tuż przed popularnym serialem, od poniedziałku do czwartku Andrzej Polan doradzi widzom jak najsmaczniej wykorzystać produkty spożywcze, w tym wyśmienite wyroby Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol z Grajewa.

Zobaczymy jak powstaje m.in. zalewajka na maślance Mrągowskiej, lazania po polsku z serkiem puszystym Łaciatym czy tort bezowy z kremem śmietanowym na bazie śmietanki Łaciatej i serka naturalnego Rolmlecz. SM Mlekpol miała okazję podejrzeć nagranie kilku odcinków nowej serii programu „Doradca Smaku”, w których do wyśmienitych dań wykorzystano jej wyroby. w zaaranżowanej dla potrzeb programu kuchni powstawało m.in. niezwykłe ciasto drożdżowe z malinami i białą czekoladą.

Uwielbiam smak masła. Nie wyobrażam sobie aby np. w cieście drożdżowym pojawił się tłuszcz inny niż masło dobrej jakości. Ciasto musi nim pachnieć. Dajmy go sporo, co zapewni nie tylko wyjątkowy smak ale również idealną konsystencję wypieków drożdżowych. – mówi Andrzej Polan.

Między nagraniem kolejnych odcinków Andrzej Polan ma niewiele czasu na przebranie się i krótki odpoczynek. Chwila rozmowy w przerwie dotyczy oczywiście kulinariów.

Nas interesuje najbardziej, co mistrz kuchni myśli o wykorzystaniu produktów mleczarskich.

Warto generyczne produkty mleczne jak masło, mleko, śmietankę, sery, twarogi stosować w kuchni w różnych formach nie ograniczając się tylko do najbardziej stereotypowego ich zastosowania. Kiedy widzimy napis, że śmietanka jest do ubijania to wykorzystujemy ją tylko w tym celu. Produkty nabiałowe mogą być bazami lub składnikami wielu potraw tworząc je, lub dopełniając ich smak. Chciałbym abyśmy zaczęli myśleć trochę po włosku. Włosi stosują wyłącznie śmietany i śmietanki wysokoprocentowe robiąc z nich użytek nie tylko w deserach, ale również w sosach i zupach. Wykorzystują je od carbonary po tort bezowy. – opowiada Andrzej Polan.

O mleku i jego przetworach może długo opowiadać. Lubi je także jeść. Mógłbym zaczynać dzień twarogiem a kończyć szklanką mleka niekoniecznie podgrzanego. Zimne mleko działa na mnie kojąco. – twierdzi mistrz kuchni.

Andrzej Polan ceni prostotę. Jak podkreśla już z maksymalnie 3-4 składników, połączonych kreatywnie i w przemyślany sposób można stworzyć kulinarne arcydzieło. Przywiązuje wagę do najwyższej jakości składników. Zgodnie z taką filozofią gotuje także we własnej restauracji „Mała Polana Smaków” na warszawskim Mokotowie. Zapytany o smaki dzieciństwa bez wahania odpowiada:

Obracam się cały czas wokół nich. Nie lubię kuchni mocno wyszukanej. Najchętniej wracam do smaków, które kojarzą mi się z domem, z rodzicami, dziadkami a nawet dalszą rodziną. Jestem przekonany, że mimo różnych kulinarnych mód wszyscy lubimy najprostsze dania i tęsknimy, za tym co jedliśmy w dzieciństwie. Apeluję aby zamiast silić się na znawców i degustatorów wyłącznie wysublimowanych potraw, docenić to co nasze i czerpać z tego dobrodziejstwa całymi garściami. Oczywiście warto spróbować smaków, które wywodzą się z innych tradycji, kuchni, rejonów świata ale na Boga, nie wstydźmy się tego, że najbardziej smakuje nam chleb z masłem i twarogiem. Wróćmy do smaku, który kojarzy nam się z domem, z rodzicami i z bezpieczeństwem. Będziemy szczęśliwsi, gwarantuję! – mówi Andrzej Polan.

„Doradca Smaku” zagości na antenie TVN już od marca. Program powstał przy współpracy RebelMedia, Domu Mediowego MEC oraz Jake Vision. Na pierwszy odcinek z „udziałem” produktów SM Mlekpol zapraszamy już 2 marca o 20.10 do stacji TVN.

Przepisy Andrzeja Polana, w których wykorzystał produkty SM Mlekpol, znajdziecie w zakładce przepisy – Doradca smaku.

Powrót
Mlekpol