fbpx
Słodkie sekrety… sernika
Opublikowany 21.11.2023

Rozkoszna wanilia” z sosem na bazie czerwonego wina – właśnie ten sernik, autorstwa Wiktorii Smolińskiej, zwyciężył w tegorocznej edycji konkursu kulinarnego organizowanego przez Centrum Tradycji Mleczarstwa – Muzeum Mleka w Grajewie. Finał rywalizacji odbył się 18 listopada, a udział w niej wzięło aż 15 uczestników, którzy zaprezentowali swoje wypieki stworzone na bazie twarogu, mascarpone, śmietanki i innych wyrobów mleczarskich. 

Jury w składzie: Anna Mroziewska (zastępca dyrektora Grajewskiego Centrum Kultury), Augustyna Wiszowata (grajewska restauracja Balton) i Joanna Matyskieła-Walewska (Mlekpol) skosztowało wszystkich serników i oceniło je, biorąc pod uwagę smak, estetykę, sposób zaprezentowania oraz oryginalność. O kolejności prezentacji wypieków decydowała kolejność zgłoszeń, a każdy uczestnik konkursu opowiadał dodatkowo o swoim dziele – użytych składnikach, sposobie przygotowania, inspiracjach i ich źródłach czy rodzinnych tradycjach kulinarnych.

Serniki były bardzo różnorodne: inspirowane kuchnią włoską, tajską czy francuską, ale też polską. Ucierane w makutrze, w kąpieli wodnej, pieczone i na zimno, z dodatkiem bakalii, mango, pistacji, marakui, z malinami, solonym karmelem, z nutą korzennych przypraw. Wysoki, wyrównany poziom sprawił, że jury miało nie lada wyzwanie z podjęciem ostatecznej decyzji – tłumaczy Joanna Matyskieła-Walewska, specjalista ds. komunikacji i marketingu z SM Mlekpol.

Ostatecznie w konkursie przyznano 3 miejsca na podium i 3 wyróżnienia:

  1. miejsce – Wiktoria Smolińska za wyśmienitą „Rozkoszną wanilię” z sosem na bazie czerwonego wina – sernik łączący w sobie całą paletę smaków i tekstur,
  2. miejsce – Jacek Budlewski za pyszny i niezwykle efektowny sernik florentyński na patyku z bakaliami,
  3. miejsce – Kornelia Domeła za smakowity, wyjątkowo aromatyczny i wilgotny sernik „Na dyniową nutę” z rozmarynem,

  1. wyróżnienie –Anna Budlewska za sernik „Tropikalna wyspa” z musem z marakui,
  2. wyróżnienie – Magda Konopka za ucierany w makutrze aksamitny sernik z malinami,
  3. wyróżnienie – Emilia Zyskowska za wytrawny sernik pistacjowy.

Patronem konkursu była między innymi Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol w Grajewie.

Powrót
Mlekpol