fbpx
Innowacyjne rozwiązania polskiego mleczarstwa. Europejscy dziennikarze z wizytą w SM Mlekpol
Opublikowany 04.04.2025

Blisko dwudziestu dziennikarzy zajmujących się tematyką rolną z kraju i Europy odwiedziło 2 kwietnia 2025 r. mrągowski oddział Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol. Wizyta odbyła się w ramach wyjazdu studyjnego zorganizowanego przez Dział Komunikacji Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Komisji Europejskiej w związku z polską prezydencją w Radzie Unii Europejskiej. Podczas spotkania zaprezentowano innowacyjne rozwiązania stosowane w sektorze mleczarskim, ze szczególnym uwzględnieniem zrównoważonego rozwoju i najnowszych technologii przetwórczych.

Uczestnicy zwiedzili nowoczesny Zakład Produkcji Wyrobów Sproszkowanych w Mrągowie, który jest największym tego typu zakładem w Polsce i jednym z większych w Europie. Poznali także działalność Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego, zajmującego się opracowywaniem nowych rozwiązań produktowych, odpowiadających na zmieniające się potrzeby rynku i oczekiwania konsumentów. Dostawca SM Mlekpol, Marek Czapliński, opowiedział ponadto o biogazowni, rozwiązaniach stosowanych w hodowli bydła mlecznego oraz najlepszych praktykach dobrostanowych zwierząt.

– Zakłady Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, w tym Zakład Produkcji Wyrobów Sproszkowanych, reprezentują najwyższe standardy w branży mleczarskiej – zarówno pod względem efektywności produkcji, jak i zrównoważonego zarządzania zasobami. Wdrożyliśmy tutaj kompleksowe rozwiązania pozwalające na optymalizację zużycia energii i wody oraz minimalizację odpadów produkcyjnych, co w znaczący sposób ogranicza nasz ślad środowiskowy – podkreśla Prezes Zarządu Tadeusz Mroczkowski.

Wizyta przedstawicieli mediów europejskich była okazją do zaprezentowania, w jaki sposób polski sektor mleczarski łączy tradycję z nowoczesnością, dbając jednocześnie o aspekty ekologiczne i ekonomiczne.

Powrót