Cztery medale, w tym dwa złote, odebraliśmy podczas uroczystej Gali Polskiego Kongresu Serowarskiego w Mrągowie (29 września), którego byliśmy Gospodarzem Honorowym. To wyróżnienia, które potwierdzają wysoką jakość produktów, które powstają ze świeżego, polskiego mleka, w zgodzie z tradycją i sprawdzoną recepturą.
Pobiliśmy swój zeszłoroczny wynik i w kulinarnym konkursie sera Good Cheese 2021 zdobyliśmy o jeden medal więcej, dokładając złoty krążek. Po najwyższe laury sięgnęliśmy w kategoriach:
- Serek do smarowania: Serek śmietankowy Łaciaty (smak indyjski z konopiami i czarnuszką) 200 g
- Bez laktozy: Ser salami bez laktozy – plastry 150 g
Natomiast brązowy medal przyznano produktom Spółdzielni w kategoriach:
- Ser twardy na deskę serów: Ser Jantar – klinek 200 g
- Ser „ready to go”: Ser Złoty Mazur – plastry 150 g
Docenienie naszych produktów w konkursie kulinarnym przez szefów kuchni i kucharzy to dla nas jedno z najcenniejszych wyróżnień. Smakują oraz oceniają oni ponad 100 różnych gatunków serów i serków, wytwarzanych przez największych i najlepszych polskich producentów oraz rzemieślników. Kryteria, jakimi kieruje się jury, to przede wszystkim smak, zapach czy konsystencja. Dlatego zdobycie aż 4 medali potwierdza naszą pozycję lidera w branży – mówi Dorota Grabowska, Kierownik Działu Marketingu SM Mlekpol.