fbpx

Spaghetti napoli z polską nutą

Składniki
  • Makaron spagetti nr. 4 z dowolnego rodzaju mąki/ według uznania.

Sos:

  • przecier pomidorowy
  • kilka ząbków czosnku
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • masło ekstra Łaciate
Sposób przygotowania

Składniki potrawy – ilość dobieramy do rozmiaru apetytu

Na patelnię wlewamy oliwę. Na zimny tłuszcz wkładamy posiekany czosnek, zaczynamy podsmażać. Kiedy lekko się zeszkli wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól, pieprz, cukier do smaku. Gdy sos zagotuje się wsypujemy posiekaną świeżą bazylię. Mieszamy, chwilę gotujemy na małym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron, oczywiście al dente . Poo paru minutach wygaszamy ogień pod sosem. Do gorącego ale już nie gotującego się sosu – dodajemy łyżkę masła ekstra Łaciate. Dzięki temu trikowi sos stanie się kremowy i aksamitny.

Odlany makaron polewamy sosem. Posypujemy startym serem Jantar i drobno posiekaną natką pietruszki

Powrót
Mlekpol