Warzywa obieramy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie, oprócz czosnku kroimy w dość grubą kostkę. W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy 1 łyżkę stołową masła ekstra Łaciate. Na rozpuszczone masło wrzucamy warzywa, wciskamy czosnek. Całość mieszamy, bardzo uważamy aby produkty nie przypaliły się na maśle.
Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, mieszamy. Całość zalewamy wodą. Dopełniamy 200 mililitrami śmietanki Łaciatej 18%. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru. Gotujemy przez ok. 20 min. W tym czasie przygotowujemy rybę do zupy. Filety oprawiamy ze skóry. Łososia kroimy w paski, nie za cienkie. Tak przygotowaną rybę dorzucamy do gotującej się zupy. Jeśli uznamy, że zupa jest za gęsta uzupełniamy ją wodą. Po ok. 6-8 min. zupę próbujemy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem, dopełniamy kleksem śmietanki Łaciatej 18%, świeżo mielonym pieprzem, paroma ziarenkami kolendry i garścią zieleniny(koperek, natka).