
W terminie 5–7 listopada w Rucianem-Nidzie odbędzie się Polski Kongres Serowarski, którego Honorowym Gospodarzem nie po raz pierwszy jest Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol. Trzydniowe wydarzenie zgromadzi pasjonatów serowarstwa, w tym naukowców, ekspertów, przetwórców mleka oraz przedstawicieli firm technologicznych i dostawców opakowań dla polskiego sektora mleczarskiego.
Program Kongresu obejmuje warsztaty specjalistyczne, panele dyskusyjne poświęcone najnowszym technologiom w mleczarstwie oraz prezentacje dotyczące innowacji w dziedzinie serowarstwa. Uczestnicy będą mogli wymienić się doświadczeniami, pomówić o wyzwaniach w branży, a także poznać najnowsze rynkowe trendy i rozwiązania technologiczno-procesowe.
Mlekpol, jako Honorowy Gospodarz wydarzenia, weźmie czynny udział w jego części merytorycznej. Przedstawiciele Spółdzielni dokonają oficjalnego otwarcia Kongresu oraz przygotują prelekcję dotyczącą eksportu i handlu zagranicznego. W programie przewidziano również rozmowę branżową z udziałem kadry zarządzającej SM Mlekpol.
Warte szczególnej uwagi są poza tym zaplanowane na drugi dzień Kongresu wystąpienia dr. inż. Jana Rybki z Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego na temat produktów typu pasta-filata o właściwościach prozdrowotnych oraz stabilności mleka UHT. Kongres zakończy Uroczysta Gala, w trakcie której ogłoszone zostaną wyniki konkursów Ekoinwestor, Smakuje Dzieciom oraz Good Cheese.
Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol serdecznie zaprasza wszystkich zainteresowanych branżą mleczarską, producentów serów, technologów oraz przedstawicieli handlu do udziału w Polskim Kongresie Serowarskim.











