Przedstawiciele Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol wzięli udział w Forum Rynku Spożywczego i Handlu (FRSiH) – najważniejszej konferencji poświęconej sektorom spożywczemu, handlowemu i HoReCa w Polsce. Wydarzenie było okazją do spotkania najważniejszych producentów, dostawców, liderów rynku oraz przedstawicieli rządu i organizacji branżowych.
Spółdzielnię Mleczarską Mlekpol w trakcie konferencji reprezentowali: Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu oraz Piotr Jankowski, Dyrektor Wydziału Handlu. Małgorzata Cebelińska uczestniczyła w panelu dyskusyjnym o tytule: „Co z tą żywnością, co z tą produkcją, co z tą konsumpcją? – biznes szuka coraz łatwiejszych odpowiedzi na coraz trudniejsze pytania”.
– Początek debaty na Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2023 dał prelegentom możliwość wspólnego zastanowienia się nad aktualnymi wyzwaniami i przyszłością branży spożywczej. Rok 2023 okazał się czasem pełnym zmian i niepewności. Uwagę całego sektora przykuwają między innymi kwestie związane z efektywną i zrównoważoną produkcją wysokiej jakości żywności, a my jako Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol jesteśmy gotowi stawić czoła tym zadaniom. Mimo wysokich kosztów przetwórstwa mleka i zawirowań rynkowych dążymy do dynamicznego i innowacyjnego reagowania na kolejne wyzwania – mówiła Małgorzata Cebelińska.
Piotr Jankowski podczas tegorocznego FRSiH wziął natomiast udział w panelu pt. „Z dużym można więcej. Kto napędza konsolidacyjną machinę w branży spożywczej i handlowej?”. W trakcie tej sesji poruszono między innymi kwestie związane z włączeniem w struktury Mlekpolu Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej JOGO.
– Połączenie Mlekpolu z ŁSM JOGO jest jednym z przykładów dążeń Spółdzielni do umocnienia swojej pozycji na rynku i rozwoju znanych regionalnych marek. Łódzka Spółdzielnia Mleczarska JOGO to firma z długą tradycją i szeroką ofertą produktów mleczarskich. Jej przyłączenie pozwoli na zwiększenie asortymentu i bazy surowcowej Mlekpolu. Łódź, jako miasto w centralnej Polsce, stanowi poza tym doskonałe miejsce do rozwoju centrum dystrybucji produktów Spółdzielni, ułatwiając dotarcie do rynków zbytu na terenie całego kraju – mówił Piotr Jankowski.