Składniki:
– 300 g twarogu półtłustego z certyfikatem Jakość Tradycja,
– 30 g masła ekstra wiejskiego z certyfikatem Jakość Tradycja,
– 350 g mąki pszennej,
– 3,5 łyżki cukru,
– 120 ml mleka,
– 30 g drożdży,
– 3 jajka,
– 1 opakowanie cynamonu,
– 30 g cukru pudru,
– 0,5 litra oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
Lekko ciepłe mleko wymieszaj z 1 łyżeczką cukru i pokruszonymi drożdżami. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
W rondlu rozpuść masło. 2 całe jajka i 1 żółtko utrzyj przy pomocy miksera z resztą cukru na puszystą masę. Do masy stopniowo dodawaj twaróg, roztopione masło, przesianą przez sitko mąkę i przygotowany wcześniej zaczyn. Zmiksuj ciasto mikserem do uzyskania gładkiej i dobrze wyrobionej masy.
Gotowe ciasto na pączki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu — ciasto musi podwoić swoją objętość (zajmie mu to ok. 60 minut).
Z wyrośniętego ciasta uformuj małe kulki i smaż je na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu ułóż pączki na ręczniku papierowym, żeby ociekły z tłuszczu. Po wystudzeniu posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Gotowe!
Składniki:
– 250 g twarogu półtłustego z certyfikatem Jakość Tradycja,
– 0,5 kg ziemniaków,
– 1 cebula,
– 1 jajko,
– sól i pieprz do smaku,
– 4 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je wodą i gotuj przez 30 minut, aż zmiękną. Po ugotowaniu, ostudź ziemniaki i przeciśnij je przez praskę. Twaróg również przeciśnij przez praskę i dodaj go do ziemniaków. Dopraw całość solą i pieprzem. Powstałą masę wymieszaj dokładnie i uformuj z niej kotlety. Gotowe kotlety obtocz w jajku, rozgrzej na patelni oliwę i usmaż je na złoty kolor. Smacznego!
Składniki:
– 150 g twarogu półtłustego z certyfikatem Jakość Tradycja,
– 250 g mąki pszennej typ 500,
– 3 jajka,
– 250 ml mleka 1,5%,
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– 150 g szpinaku,
– 2 łyżki jogurtu naturalnego,
– 0,5 cebuli,
– sól, pieprz i czosnek (wedle uznania).
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj szpinak i podsmaż go na niewielkim ogniu przez kilka minut. W dużej misce wymieszaj mleko, mąkę, jaja i szczyptę soli. Po uzyskaniu jednolitej masy usmaż naleśniki. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj go dokładnie z jogurtem i usmażonym wcześniej szpinakiem. Na usmażone naleśniki nakładaj porcje farszu i zwijaj je w rulon lub trójkąt. Następnie ułóż naleśniki w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 10 min. Smacznego!
Składniki:
– 200 g serka homogenizowanego waniliowego z certyfikatem Jakość Tradycja,
– 2 łyżki masła ekstra wiejskiego z certyfikatem Jakość Tradycja,
– 2 jajka,
– 180 g mąki pszennej,
– szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Serek wymieszaj dokładnie z jajkiem i mąką — najlepiej przy pomocy trzepaczki. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Łyżeczką nakładaj na wrzątek ciasto, z którego powstaną kluski. Gdy wyłożysz ostatnią kluseczkę, od razu rozpocznij wyławianie wszystkich klusek na talerz — w tym celu wykorzystaj łyżkę cedzakową. Przełóż kluski do garnka i gotuj je przez około 2—3 minuty, od ponownego zagotowania się wody. Gdy kluski będą gotowe, wyjmij je z garnka łyżką cedzakową. Możesz podawać je z roztopionym masłem i cukrem, z miodem lub z posłodzoną śmietaną. Smacznego!
Składniki:
– 2 serki homogenizowane waniliowe z certyfikatem Jakość Tradycja,
– 3 galaretki truskawkowe,
– 800 ml wody,
– około 120 g truskawek lub innych ulubionych owoców,
– bita śmietana do dekoracji,
– 2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
Wodę zagotuj, rozlej ją do dwóch kubków — jednego o pojemności 500 ml, drugiego o pojemności 300 ml. Do kubka z większa ilością wody wsyp 2 galaretki i dokładnie wymieszaj. Do 300 ml wody wsyp 1 galaretkę i również wymieszaj. Obie odstaw do wystudzenia i lekkiego tężenia. Szklanki ustaw ukośnie, wsyp do nich kilka owoców i wlej galaretkę (tę przygotowaną z 500 ml wody), odstaw szklanki do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.
Do miski przełóż serek homogenizowany, wsyp cukier puder, wlej 300 ml lekko tężejącej galaretki i wymieszaj całość przy pomocy miksera.
Szklanki ze stężałą galaretką wyjmij z lodówki i postaw prosto. Do każdej przelej serkową piankę (do pełna) i ponownie wstaw je do lodówki na 2—3 godziny, aby pianka całkowicie stężała.
Przed podaniem wierzch deseru możesz udekorować bitą śmietaną lub świeżymi owocami. Smacznego!
Spółdzielnia Mleczarska
„MLEKPOL” w Grajewie
ul. Elewatorska 13, 19-203 Grajewo
Centrala
tel: +48 (86) 273 04 00
mlekpol@mlekpol.com.pl
Sekretariat
tel: +48 (86) 273 04 01, 08
fax: +48 (86) 272 37 31