Certyfikat Jakość Tradycja to znak krajowego systemu jakości żywności, którego celem jest wyróżnianie produktów żywnościowych wysokiej jakości, z uwzględnieniem produktów tradycyjnych.
Do systemu są przyjmowane wyłącznie produkty charakteryzujące się tradycyjnym składem, sposobem wytwarzania oraz szczególną jakością, wynikającą z ich tradycyjnego charakteru lub wyrażającą ich tradycyjny charakter, szczególną jakością lub reputacją, odróżniającą je od reszty produktów należących do tej samej kategorii.
Charakterystyki produktów wyróżnianych znakiem jakości:
1. Surowce naturalne:
– pochodzące z gospodarstw ekologicznych, stosujących Dobrą Praktyką Rolniczą i Dobrą Praktykę Hodowlaną z wyłączeniem GMO,
– surowce wykorzystane do wytworzenia produktów certyfikowanych muszą być w pełni identyfikowalne (Traceability).
2. Produkty certyfikowane muszą charakteryzować się:
– tradycyjnym składem lub tradycyjną metodą produkcji,
– szczególną jakością, wynikającą z ich tradycyjnego charakteru — za produkty charakteryzujące się tradycyjnym składem, sposobem wytwarzania i charakterem uznaje się wyroby z 50-letnim rodowodem (dwa pokolenia),
– za tradycyjne rasy i odmiany uważa się te, które użytkowano przed 1956 rokiem.
Założenia i cele:
Wyróżnianie na rynku produktów wytworzonych z naturalnych surowców i produkowanych tradycyjnymi metodami.
Spółdzielnia Mleczarska
„MLEKPOL” w Grajewie
ul. Elewatorska 13, 19-203 Grajewo
Centrala
tel: +48 (86) 273 04 00
mlekpol@mlekpol.com.pl
Sekretariat
tel: +48 (86) 273 04 01, 08
fax: +48 (86) 272 37 31