fbpx

Grzanki z grillowanym bakłażanem oraz granatem

Składniki

GRZANKI Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM ORAZ GRANATEM

 

Porcja na: 2 osoby
Czas: 30 minut

 

dodatkowo: patelnia grillowa, naczynie żaroodporne

 

Składniki:

  • bakłażan 1 sztuka
  • oliwa 2 łyżki
  • natka pietruszki 1 łyżeczka
  • wędzona papryka ½ łyżeczki
  • ciabatta 2 sztuki
  • cream fraiche: dip śmietanowy z karmelizowaną cebulą i cheddarem Mlekpol 4 łyżeczki
  • suszone pomidory paski 4 łyżeczki
  • ser plastry gouda Mlekpol 4 plastry
  • czarnuszka ½ łyżeczki

 

Do smaku:

  • sól w młynku
  • pieprz w młynku

 

Do podania:

  • świeża bazylia kilka listków
  • granat ½ owocu
  • kiełki koniczyny garść
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni Celsjusza z opcją grillowania.
  2. Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy suszoną natkę pietruszki, sól i pieprz oraz paprykę wędzoną. Mieszamy całość. Bakłażan kroimy plastry o grubości 1 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry bakłażana. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy na nich marynatę. Blachę z bakłażanem wkładamy przy górnej grzałce piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu bakłażana nie wyłączamy piekarnika. Będziemy podpiekać także grzanki.
  3. Bułki przekrawamy na połówki i grillujemy na patelni grillowej z obu stron.
  4. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w nim bułki. Z wierzchu smarujemy je dipem śmietanowym. Kolejno wykładamy bakłażana, suszone pomidory, plastry sera gouda. Tak przygotowane grzanki wstawiamy do piekarnika na 5-10 minut, aż ser się rozpuści.

 

Sposób podania:

Grzanki posypujemy czarnuszką. Podajemy udekorowane listkami bazylii, owocem granatu i kiełkami kończyny.

 

Trik:

Do doprawiania potraw, które przygotowujemy w piekarniku, warto używać suszonych ziół,
a nie świeżych. Suszona natka pietruszki doda bakłażanowi więcej smaku i nie przypali się podczas pieczenia.

Powrót
Mlekpol