WYTRAWNE NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI I TWAROGIEM
Porcja na: 4 osoby
Czas: 30 minut
dodatkowo: patelnia grillowa
Ciasto:
- mąka pszenna 250 gramów
- woda gazowana 250 mililitrów
- jajka 2 sztuki
- olej rzepakowy 40 mililitrów
- mleko bez laktozy świeże 2% Łaciate 250 mililitrów
- rozmaryn 1/3 łyżeczki
- olej do smażenia naleśników
Grillowane szparagi:
- zielone szparagi 1 pęczek
- oliwa 1 łyżka
Pasta twarogowa:
- twaróg bez laktozy Mazurski Smak 250 gramów
- suszone pomidory 2 łyżki
- oliwki czarne kilka sztuk
- kolendra świeża kilka gałązek
- natka pietruszki kilka gałązek
- mięta kilka listków
- papryczka chili 1 sztuka
- Czarnuszka 1/2 łyżeczki
Do podania:
- awokado 1 sztuka
- kolendra świeża kilka gałązek
- bazylia świeża kilka listków
- Ogóreczki konserwowe 300 gramów
- kiełki słonecznika 50 gramów
- natka pietruszki kilka gałązek
Do smaku:
- Sól w młynku
- Pieprz w młynku
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ciasta na naleśniki. Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, wbijamy jajka, dodajemy olej i mleko. Na koniec wsypujemy rozmaryn, mieszamy składniki na gładką masę za pomocą miksera lub trzepaczki i odstawiamy ciasto na 10-15 minut.
- Szparagi myjemy i pozbywamy się twardych końców. Rozgrzewamy patelnię grillową z oliwą. Układamy na niej szparagi, solimy i pieprzymy do smaku. Grillujemy chwilę, co jakiś czas obracając szparagi.
- Przygotowujemy pastę do naleśników. Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy go widelcem. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy suszone pomidory i oliwki, a następnie dokładnie mieszamy całość. Kolendrę, pietruszkę, miętę i papryczkę chilli siekamy i dodajemy do pasty. Na koniec wsypujemy czarnuszkę i raz jeszcze mieszamy wszystkie składniki.
- Rozgrzewamy patelnię i rozprowadzamy na niej niewielką ilość oleju. Smażymy naleśniki.
- Awokado obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
Sposób podania:
Każdy naleśnik smarujemy z jednej strony pastą twarogową, dodajemy awokado,
po 2 szparagi na porcję, gałązkę kolendry, listki bazylii, 3-4 ogóreczki konserwowe. Zwijamy naleśnik w rulon, dekorujemy kiełkami, ogóreczkami i gałązkami pietruszki.
Trik:
Przy smażeniu naleśników patelnia powinna być na początku maksymalnie rozgrzana,
a po chwili ustawiamy połowę mocy palnika. Potrzebujemy niewielkiej ilości oleju, ponieważ, dodaliśmy go wcześniej do ciasta. Wystarczy więc, że zwilżymy fragment ręcznika papierowego olejem i w ten sposób posmarujemy nim patelnię