SERNICZKI NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI
Porcja na: 4 osoby
Czas: 25 minut + czas na stężenie
Dodatkowo: szerokie szklanki, miseczki lub niskie słoiki do podania serniczków
Składniki:
- galaretka truskawkowa bez cukru 1 opakowanie
- woda 100 mililitrów
- ciastka owsiane 100 gramów
- migdały 100 gramów
- masło ekstra Łaciate 50 gramów
- laska wanilii 1 sztuka
- serek homogenizowany waniliowy Rolmlecz 400 gramów
- cukier ze skórką cytryny 15 gramów
- żurawina 1 słoik
- truskawki 4 sztuki
- maliny 12 sztuk
- borówki 1 garść
Do podania:
- orzechy laskowe 1 garść
- czerwone porzeczki 1 garść
Przygotowanie:
- Zaczynamy od galaretki. W rondelku zagotowujemy wodę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, ale nie wrzącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Gdy galaretka stygnie, przygotowujemy spód do serniczków. Ciastka owsiane i migdały rozdrabniamy za pomocą blendera lub tłuczkiem do mięsa. Masło roztapiamy w rondelku. Do miski wsypujemy rozdrobnione ciastka i migdały. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i końcówką noża delikatnie wykrawamy ziarna. Dodajemy je do miski i mieszamy z suchymi składnikami. Na koniec wlewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy całość. Przygotowany w ten sposób spód przekładamy do naczyń, w których będziemy serwować serniczki i dobrze ugniatamy. Spody chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Do miski wlewamy serek homogenizowany. Wsypujemy cukier ze skórką cytryny, wlewamy ostudzoną galaretkę i mieszamy całość.
- Na spody do serniczków wykładamy warstwę żurawiny, wylewamy masę serową i układamy na niej owoce wg uznania. Tak przygotowane serniczki chowamy do lodówki, aż masa stężeje (do 4 godzin).
- Rozdrabniamy orzechy laskowe.
Sposób podania:
Serniczki dekorujemy porzeczkami i orzechami laskowymi.
Trik:
Deser warto przygotowywać w szklanych naczyniach. Jest nie tylko smaczny, ale też bardzo atrakcyjny wizualnie – ma kolorowe warstwy.
Poza sezonem na maliny, truskawki i porzeczki możemy użyć owoców mrożonych, albo egzotycznych, np. marakui.