PLACKI MARCHEWKOWE Z TWAROGIEM, AWOKADO I JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM
Porcja dla: 4 osób
czas: 30 minut
Składniki na placki:
- marchewka 1 sztuka
- mąka pszenna 250 g
- Mleko bez laktozy 2% Mlekpol 250 ml
- jajka 2 sztuki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Kurkuma mielona 1 łyżeczka
- olej rzepakowy (do smażenia placów)
Dodatki:
- Twaróg półtłusty bez laktozy Mlekpol 250 g
- Pieprz cytrynowy mielony 1 łyżeczka
- Czarnuszka Prymat ½ łyżeczki
- jogurt naturalny bez laktozy 2 łyżki
- natka pietruszki kilka gałązek
- jajka przepiórcze 4 sztuki
- masło bez laktozy 1 łyżeczka
- miękkie awokado 1 sztuka
- Musztarda sarepska 1 łyżka
Do dekoracji:
- orzechy laskowe 2 łyżki
- Czarnuszka Prymat ½ łyżeczki
- kiełki słonecznika 1 garść
Do smaku:
- Sól niskosodowa morska w młynku Prymat
Przygotowanie:
- Marchewkę kroimy sposobem julienne, czyli w bardzo cienkie paski.
- Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia, kurkumę oraz sól. Miksujemy składniki do uzyskania gładkiej masy o konsystencji naleśnikowego ciasta.
- Do ciasta dodajemy marchewkę i łyżką mieszamy całość.
- Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
- Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pieprz cytrynowy, czarnuszkę oraz jogurt. Solimy i dokładnie mieszamy składniki, a na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Jajka przepiórcze wbijamy kolejno do osobnych małych miseczek. Na patelni rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi, smażymy jajka sadzone.
- Awokado przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę oraz obieramy ze skórki, a następnie kroimy
w cienkie łódeczki.
Sposób podania:
Upieczone placki marchewkowe smarujemy musztardą sarepską i układamy na nich twaróg oraz awokado i przepiórcze jajko sadzone. Danie dekorujemy orzechami laskowymi, czarnuszką i kiełkami słonecznika.
Uwaga: celowo nie podaję ilości oleju do smażenia placków. Zostawiam 4 jajka przepiórcze, bo danie dla 4 osób.
Trik:
Julienne to technika krojenia warzyw w cienkie słupki. Aby przygotować w ten sposób marchewkę, trzeba użyć bardzo ostrego noża bądź specjalnego noża do julienne (przypomina on obieraczkę do warzyw). W domowych warunkach można również marchewkę wzdłuż „oskrobać” obieraczką do warzyw, a następnie dociąć nożem cienkie słupki.