fbpx

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Składniki

MAKARON Z KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

 

Porcja na 2 osoby
czas: 30 minut

  

Składniki:

  • piersi z kurczaka 300 g
  • oliwa 4 łyżki
  • Natka pietruszki suszona 1 łyżeczka
  • Czosnek suszony ½ łyżeczki
  • makaron tagliatelle 200 g
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • brokuł 1/2 sztuki
  • Liść lubczyku suszony 1 łyżeczka
  • Serek śmietankowy puszysty Łaciaty naturalny 70 g                 
  • woda z gotowania makaronu 500 ml
  • Suszone pomidory paski z ziołami 3 łyżki
  • Kapary 3 łyżki
  • Tarty ser mozzarella Mlekpol 50 g

Do podania:

  • łuskane pistacje 1 garść
  • skórka z cytryny z 1 owocu
  • świeża bazylia kilka listków

Do smaku:

  • Sól
  • Pieprz
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Przygotowujemy marynatę. Mięso przekładamy do miski, polewamy dwoma łyżkami oliwy, posypujemy suszoną natką pietruszki i suszonym czosnkiem, a następnie dokładne obtaczamy w marynacie i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
  2. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę.
  3. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu. Pamiętajmy, aby po odcedzaniu nie wylewać wody, w której gotował się makaron. Przyda się ona do zagęszczenia sosu.
  4. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i wsypujemy lubczyk. Mieszamy i przekładamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Gdy się podsmażą, dodajemy kurczaka i różyczki brokuła. Mieszamy i smażymy 3 minuty, aż kurczak się zrumieni.
  6. Następnie na patelnię z kurczakiem i brokułami przekładamy serek naturalny i dolewamy szklankę wody, w której gotował się makaron. Mieszamy całość. Po chwili dodajemy suszone pomidory.
  7. Na patelnię przekładamy ugotowany makaron. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody z gotowania makaronu. Mieszamy i dokładamy kapary.
  8. Na koniec dodajemy połowę sera mozzarella, delikatnie mieszamy całość i zdejmujemy patelnię z palnika.
  9. Pistacje rozdrabniamy w moździerzu.

 

Sposób podania:
Makaron posypujemy pozostałym serem mozzarellą, pieprzymy do smaku. Dekorujemy listkiem bazylii, skórką startą z cytryny i pistacjami.

 

Trik:
Dzięki temu, że do marynaty użyjemy suszonej natki i suszonego czosnku, mięso szybciej i lepiej przejdzie smakiem.

Podczas gotowania makaronu wydobywa się gluten, dlatego woda, w której gotowaliśmy tagliatelle, świetnie nada się do zagęszczenia sosu.

Powrót
Mlekpol