MAKARON Z KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Porcja na 2 osoby
czas: 30 minut
Składniki:
- piersi z kurczaka 300 g
- oliwa 4 łyżki
- Natka pietruszki suszona 1 łyżeczka
- Czosnek suszony ½ łyżeczki
- makaron tagliatelle 200 g
- cebula 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki
- brokuł 1/2 sztuki
- Liść lubczyku suszony 1 łyżeczka
- Serek śmietankowy puszysty Łaciaty naturalny 70 g
- woda z gotowania makaronu 500 ml
- Suszone pomidory paski z ziołami 3 łyżki
- Kapary 3 łyżki
- Tarty ser mozzarella Mlekpol 50 g
Do podania:
- łuskane pistacje 1 garść
- skórka z cytryny z 1 owocu
- świeża bazylia kilka listków
Do smaku:
Przygotowanie:
- Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Przygotowujemy marynatę. Mięso przekładamy do miski, polewamy dwoma łyżkami oliwy, posypujemy suszoną natką pietruszki i suszonym czosnkiem, a następnie dokładne obtaczamy w marynacie i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
- Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę.
- Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu. Pamiętajmy, aby po odcedzaniu nie wylewać wody, w której gotował się makaron. Przyda się ona do zagęszczenia sosu.
- Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i wsypujemy lubczyk. Mieszamy i przekładamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Gdy się podsmażą, dodajemy kurczaka i różyczki brokuła. Mieszamy i smażymy 3 minuty, aż kurczak się zrumieni.
- Następnie na patelnię z kurczakiem i brokułami przekładamy serek naturalny i dolewamy szklankę wody, w której gotował się makaron. Mieszamy całość. Po chwili dodajemy suszone pomidory.
- Na patelnię przekładamy ugotowany makaron. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody z gotowania makaronu. Mieszamy i dokładamy kapary.
- Na koniec dodajemy połowę sera mozzarella, delikatnie mieszamy całość i zdejmujemy patelnię z palnika.
- Pistacje rozdrabniamy w moździerzu.
Sposób podania:
Makaron posypujemy pozostałym serem mozzarellą, pieprzymy do smaku. Dekorujemy listkiem bazylii, skórką startą z cytryny i pistacjami.
Trik:
Dzięki temu, że do marynaty użyjemy suszonej natki i suszonego czosnku, mięso szybciej i lepiej przejdzie smakiem.
Podczas gotowania makaronu wydobywa się gluten, dlatego woda, w której gotowaliśmy tagliatelle, świetnie nada się do zagęszczenia sosu.