PUSZYSTE CIASTO WANILIOWE ZE ŚLIWKAMI
Porcja dla 10 osób
czas: 1 godzina 15 minut
dodatkowo:
kwadratowa forma do ciasta 25/25 cm
papier do pieczenia
Składniki:
Ciasto:
- śliwki 500 g
- cukier 100 g
- jajka 3 sztuki
- Cukier ze skórką cytryny Prymat 15 g
- Serek waniliowy homogenizowany Rolmlecz 400 g
- rozpuszczone masło 80 ml
- mąka pszenna 350 g
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Cynamon mielony Prymat ½ łyżeczki
Kruszonka:
- Masło Łaciate 50 g
- mąka pszenna 60 g
- cukier puder 30 g
- Goździki Prymat kilka sztuk
orzechy w miodzie:
- orzechy włoskie 30 g
- pistacje łuskane 30 g
- migdały 30 g
- miód 3 łyżki
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego należy odpowiednio wcześnie wyjąć je z lodówki. Zaczynamy od przygotowania śliwek. Owoce myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki, a następnie przekładamy do miski, posypujemy cukrem i odkładamy.
- Przygotowujemy kruszonkę. Masło kroimy na mniejsze kawałki i w misce łączymy z mąką oraz cukrem pudrem i zmiażdżonymi w moździerzu goździkami. Zagniatamy kruszonkę. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
- Do głębokiej miski wbijamy jajka. Wsypujemy cukier ze skórką cytryny i ucieramy mikserem do chwili, aż powstanie puszysta piana. Następnie dodajemy serek homogenizowany oraz rozpuszczone masło. Ponownie miksujemy.
- W osobnej misce łączymy suche składniki ciasta: mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wcześniej przygotowane składniki mokre partiami przekładamy do suchych, miksując, do uzyskania jednolitego ciasta.
- Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej przygotowaną masę. Na cieście układamy przygotowane wcześniej śliwki w cukrze i posypujemy całość kruszonką. Pieczemy przez godzinę.
- Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy orzechy w miodzie. Orzechy włoskie siekamy, pistacje i migdały rozdrabniamy w moździerzu. Orzechy wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Mieszamy, aby się nie przypaliły, do czasu aż zaczną wydzielać swój aromat. Następnie dodajemy miód, mieszamy i podgrzewamy, dopóki orzechy się nie skarmelizują.
Sposób podania:
Puszyste, waniliowe ciasto ze śliwkami podajemy z orzechami w miodzie.
Trik:
Jeśli chcemy, kruszonkę możemy też schłodzić w zamrażalniku. Wtedy zajmie to krótszy czas.
Aby rozpuszczone wcześniej masło zachowało płynność, możemy miseczkę z rozpuszczonym masłem włożyć do gorącej wody.