fbpx

Puszyste ciasto waniliowe ze śliwkami

Składniki

PUSZYSTE CIASTO WANILIOWE ZE ŚLIWKAMI

 

Porcja dla 10 osób
czas: 1 godzina 15 minut

 

dodatkowo:
kwadratowa forma do ciasta 25/25 cm
papier do pieczenia

 

Składniki: 

Ciasto:

  • śliwki 500 g
  • cukier 100 g
  • jajka 3 sztuki
  • Cukier ze skórką cytryny Prymat 15 g
  • Serek waniliowy homogenizowany Rolmlecz 400 g
  • rozpuszczone masło 80 ml
  • mąka pszenna 350 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat ½ łyżeczki

Kruszonka:

  • Masło Łaciate 50 g
  • mąka pszenna 60 g
  • cukier puder 30 g
  • Goździki Prymat kilka sztuk

orzechy w miodzie:

  • orzechy włoskie 30 g
  • pistacje łuskane  30 g
  • migdały 30 g
  • miód 3 łyżki
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego należy odpowiednio wcześnie wyjąć je z lodówki. Zaczynamy od przygotowania śliwek. Owoce myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki, a następnie przekładamy do miski, posypujemy cukrem i odkładamy.
  2. Przygotowujemy kruszonkę. Masło kroimy na mniejsze kawałki i w misce łączymy z mąką oraz cukrem pudrem i zmiażdżonymi w moździerzu goździkami. Zagniatamy kruszonkę. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
  3. Do głębokiej miski wbijamy jajka. Wsypujemy cukier ze skórką cytryny i ucieramy mikserem do chwili, aż powstanie puszysta piana. Następnie dodajemy serek homogenizowany oraz rozpuszczone masło. Ponownie miksujemy.
  4. W osobnej misce łączymy suche składniki ciasta: mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wcześniej przygotowane składniki mokre partiami przekładamy do suchych, miksując, do uzyskania jednolitego ciasta.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej przygotowaną masę. Na cieście układamy przygotowane wcześniej śliwki w cukrze i posypujemy całość kruszonką. Pieczemy przez godzinę.
  6. Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy orzechy w miodzie. Orzechy włoskie siekamy, pistacje i migdały rozdrabniamy w moździerzu. Orzechy wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Mieszamy, aby się nie przypaliły, do czasu aż zaczną wydzielać swój aromat. Następnie dodajemy miód, mieszamy i podgrzewamy, dopóki orzechy się nie skarmelizują.

 

Sposób podania:
Puszyste, waniliowe ciasto ze śliwkami podajemy z orzechami w miodzie.

 

Trik:
Jeśli chcemy, kruszonkę możemy też schłodzić w zamrażalniku. Wtedy zajmie to krótszy czas.

Aby rozpuszczone wcześniej masło zachowało płynność, możemy miseczkę z rozpuszczonym masłem włożyć do gorącej wody.

Powrót
Mlekpol