KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWYM Z ANANASEM I PIECZONYMI WARZYWAMI
Porcja dla 4 osób
czas: 2 godziny
dodatkowo: naczynie żaroodporne
Składniki:
- udka z kurczaka oczyszczone 3 sztuki
- czerwona cebula 1 sztuka
- ananas ½ sztuki
- Papryka słodka mielona 1 łyżeczka
- Musztarda miodowa 4 łyżeczki
- sok z pomarańczy z 1 owocu
- Śmietana Mazurski Smak 12% 200 ml
- masło 1 łyżka
- woda 500 ml
- oliwa 3 łyżki
- żółta papryka 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- różyczki brokuła 10 sztuk
- pomidorki cherry 250 g
- Papryka węgierska 1 łyżeczka
- Koperek suszony 1 łyżeczka
- Ser mozzarella kostka Mlekpol 100 g
Do smaku:
- Sól w młynku
- Pieprz w młynku
Do podania:
- natka pietruszki 1 gałązka
Przygotowanie:
- Cebulę drobno siekamy. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę.
- Udka kurczaka solimy i za pomocą pędzelka obtaczamy w papryce słodkiej mielonej.
- Przygotowujemy marynatę. Do miski przekładamy musztardę miodową. Pomarańczę rolujemy i wyciskamy z niej sok. Dodajemy go do musztardy, a następnie wlewamy śmietanę. Dokładnie łączymy składniki i obtaczamy udka w kremowej marynacie. Mięso odkładamy na godzinę do lodówki.
- Rozgrzewamy garnek z grubym dnem, a następnie roztapiamy w nim masło. Wrzucamy cebulę i mieszamy, aż się zeszkli. Dodajemy ananasa i chwilę dusimy.
- Zamarynowane udka przekładamy do garnka z cebulą i ananasem. Dolewamy przy ściance garnka 250 ml wody tak, aby nie uszkodzić marynaty na udkach. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy udka na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Co jakiś czas sprawdzamy, czy woda odparowała i w razie potrzeby dolewamy więcej.
- Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy. Papryki kroimy w słupki. W naczyniu żaroodpornym układamy papryki, różyczki brokuła i pomidorki cherry. Solimy i pieprzymy warzywa, doprawiamy koperkiem suszonym i skrapiamy pozostałą oliwą. Warzywa pieczemy 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Mozzarellę trzemy na dużych oczkach tarki. Warzywa posypujemy serem i pieczemy jeszcze 5 minut.
Sposób podania:
Udka w musztardowym sosie podajemy z zapieczonymi z mozzarellą warzywami. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Trik:
Jak łatwo obrać ananasa? Wystarczy ostrym nożem odkroić górę i dół, a następnie po okręgu wszystkie boki.