fbpx

Sodaki orkiszowe z serkiem z wanilią i żurawiną

Składniki

SODAKI ORKISZOWE Z SERKIEM Z WANILIĄ I ŻURAWINĄ

Porcja na 4 osób

czas: 15 minut

 

Składniki:

  • jajka 2 sztuki
  • Cukier ze skórką z cytryny  15 g
  • Maślanka Mrągowska 500 ml
  • olej  4 łyżki
  • mąka orkiszowa 500 g
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • olej do smażenia placków

Serek waniliowy:

  • serek homogenizowany naturalny Rolmlecz  150 g
  • miód wielokwiatowy 1 łyżeczka
  • Laska wanilii 1 sztuka

Do podania:

  • Żurawina klasyczna 190 g (słoik)
  • gorzka czekolada 50 g
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier ze skórką cytryny i mikserem ucieramy na gładką masę. Następnie dolewamy maślankę oraz olej i ponownie miksujemy na najniższej mocy miksera.
  2. W drugiej misce łączymy mąkę z sodą oczyszczoną i mieszamy. Składniki suche przekładamy do mokrych partiami (po łyżce), cały czas miksując. Ciasto powinno mieć lejącą, lekko ciągnącą się konsystencję.
  3. Przygotowujemy serek z wanilią. Do miski przekładamy serek homogenizowany naturalny i wlewamy miód. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i za pomocą noża wyjmujemy nasiona, a następnie dodajemy je do serka z miodem i dokładnie mieszamy.
  4. Na maksymalnie rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Gdy się rozgrzeje, zmniejszamy moc palnika o połowę. Ciasto nakładamy łyżką, formując placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  5. Gorzką czekoladę siekamy nożem na drobne kawałki.

Sposób podania:

Na plackach układamy żurawinę i posypujemy danie posiekaną czekoladą. Serek z wanilią nakładamy do miseczki i kładziemy obok placków.

Powrót
Mlekpol