Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 4
Mlekpol: Ser żółty Złoty Mazur, Śmietana 18% Łaciate
Składniki:
Do smaku: liofilizowana pietruszka, przyprawa do indyka i dań z drobiu
Sos:
Do smaku: sól himalajska, pieprz cytrynowy mielony
Do dekoracji: liście świeżej bazylii
Siekamy cebulę na małe kawałeczki, czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie kroimy go na małe kawałeczki, pieczarki siekamy drobniutko. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy przez 2-3 minuty cebulę, czosnek i pieczarki.
Mięso wrzucamy do miski, a następnie dodajemy do niego warzywa z patelni. Do składników w misce wbijamy jajka, dosypujemy liofilizowaną pietruszkę, dodajemy śmietanę, otręby oraz mąkę. Całość doprawiamy przyprawą do indyka. Siekamy szczypiorek i dorzucamy go do mięsa. Ser kroimy na drobne kawałeczki i wrzucamy do naczynia. Dłonie moczymy wodą, a następnie za pomocą rąk wyrabiamy mięso. Robimy z mięsa kuleczki wielkości orzechów włoskich, a następnie delikatnie je uklepujemy. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy kotleciki na złoty kolor.
Ogórka obieramy, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw robimy z niego tagliatelle, dodając paseczki bezpośrednio do miski. Rzodkiewki ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do dipu. Pomidora kroimy na mniejsze cząstki, wrzucamy warzywo do miski i doprawiamy pieprzem cytrynowym. Do naszej masy dodajemy ser mascarpone, a następnie całość dosalamy. Kotleciki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Sposób podania: Do miseczki nakładamy dip, a następnie kładziemy ją na talerzu na którym podamy kotleciki, dookoła miseczki układamy mięso. Całość dekorujemy liśćmi bazylii.
Wskazówki: Jeżeli Wasze pulpeciki są zbyt tłuste, możemy je odsączyć na ręczniku papierowym.