fbpx

Pudding z musem dyniowym

Składniki
 

Czas przygotowania: 1h 15 min 

Ilość porcji: 3

Mlekpol: Śmietanka Łaciate, 36%, Masło Łaciate

 

Składniki:

  • ½ dyni hokkaido
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 150 ml śmietanki Łaciate 36%
  • 80g masła Łaciate
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka miodu akacjowego
  • 2 łyżki bakali: rodzynki, miechunka i orzechy włoskie
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki płatków migdałów

Do smaku: cynamon mielony, gałka muszkatołowa cała, kurkuma

 

Do dekoracji: świeże liście werbeny cytrynowej, kwiaty begonii, pestki granatu.

Sposób przygotowania
 

Za pomocą noża usuwamy skórę dyni, następnie wykrawamy z niej gniazda nasienne i  kroimy warzywo na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Nasze składniki na mus przekładamy do miski, a następnie skrapiamy je oliwą i przyprawiamy kurkumą, mieszamy produkty. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy dynie i jabłka, całość wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na około 40 min – pieczemy, aż dynia zmięknie.

Do nagrzanego garnka wlewamy mleko i doprawiamy je cynamonem. Do naczynia dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy ją do miękkości. Na tarce  nad garnkiem ścieramy gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy nasze składniki i dodajemy do nich miód, następnie wlewamy do garnka śmietankę. Dorzucamy chrupiące migdały i energicznie mieszamy całość. Garnek odstawiamy do ostygnięcia. Dynie i jabłka przekładamy do miski, następnie dodajemy do nich masło i syrop z agawy, po czym całość blendujemy na gładką masę. Myjemy blender, a następnie korzystamy z niego ponownie do zblendowania kaszy jaglanej. Nad kolejną miseczką obieramy granat.

 

Sposób podania: do miseczek nakładamy warstwowo: kaszę, bakalie, mus dyniowo-jabłkowy i całość dekorujemy owocami granatu, liśćmi świeżej werbeny cytrynowej i kwiatami begonii.

 

Wskazówki: Pokropcie owoce sokiem z cytryny, wtedy Wam nie sczernieją.  

Za pomocą młotka możemy w łatwy sposób wydobyć pestki granatu ze skórki. Poprzez uderzenia w owoc, pestki powinny wypaść z łatwością.  

Powrót
Mlekpol