Czas przygotowania: 1h 15 min
Ilość porcji: 3
Mlekpol: Śmietanka Łaciate, 36%, Masło Łaciate
Składniki:
Do smaku: cynamon mielony, gałka muszkatołowa cała, kurkuma
Do dekoracji: świeże liście werbeny cytrynowej, kwiaty begonii, pestki granatu.
Za pomocą noża usuwamy skórę dyni, następnie wykrawamy z niej gniazda nasienne i kroimy warzywo na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Nasze składniki na mus przekładamy do miski, a następnie skrapiamy je oliwą i przyprawiamy kurkumą, mieszamy produkty. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy dynie i jabłka, całość wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na około 40 min – pieczemy, aż dynia zmięknie.
Do nagrzanego garnka wlewamy mleko i doprawiamy je cynamonem. Do naczynia dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy ją do miękkości. Na tarce nad garnkiem ścieramy gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy nasze składniki i dodajemy do nich miód, następnie wlewamy do garnka śmietankę. Dorzucamy chrupiące migdały i energicznie mieszamy całość. Garnek odstawiamy do ostygnięcia. Dynie i jabłka przekładamy do miski, następnie dodajemy do nich masło i syrop z agawy, po czym całość blendujemy na gładką masę. Myjemy blender, a następnie korzystamy z niego ponownie do zblendowania kaszy jaglanej. Nad kolejną miseczką obieramy granat.
Sposób podania: do miseczek nakładamy warstwowo: kaszę, bakalie, mus dyniowo-jabłkowy i całość dekorujemy owocami granatu, liśćmi świeżej werbeny cytrynowej i kwiatami begonii.
Wskazówki: Pokropcie owoce sokiem z cytryny, wtedy Wam nie sczernieją.
Za pomocą młotka możemy w łatwy sposób wydobyć pestki granatu ze skórki. Poprzez uderzenia w owoc, pestki powinny wypaść z łatwością.