Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 2
Mlekpol: Mascarpone Mlekpol, Kefir Milko
Składniki:
Do smaku: przyprawa do ziemniaków i frytek, liofilizowany koperek
Dip:
Do dekoracji: natka pietruszki
Anchois kroimy na mniejsze części, czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie siekamy go na mniejsze części – składniki przekładamy do miski. Do naczynia dodajemy ser mascarpone, po czym całość rozcieramy łyżką. Ogórka kroimy na pół i wykrawamy z niego gniazda nasienne, po czym kroimy w drobną kosteczkę. Następnie siekamy rzodkiewki oraz szczypiorek. Do miski wrzucamy kawałki ogórka, rzodkiewki oraz szczypiorku. Nasz dip będzie gotowy po dodaniu kefiru.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Czosnek oraz cebulę siekamy na drobne części i dodajemy je do masy ziemniaczanej. Do miski dosypujemy liofilizowany koperek, otręby pszenne, dodajemy jajko i bułkę tartą. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, po czym doprawiamy do smaku przyprawą do ziemniaków i frytek. Dodajemy pestki słonecznika i mieszamy wszystkie składniki. Dłonie moczymy w zimnej wodzie, a następnie formujemy naszą masę w kuleczki wielkości orzecha włoskiego, a następnie delikatnie je spłaszczamy. Teraz możemy zabrać się za panierowanie. Na blat wysypujemy resztki bułki tartej i obtaczamy w niej kotleciki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oleju i smażymy kotleciki na złoty kolor.
Sposób podania:
Dip przekładamy do miseczki i ozdabiamy go świeżym szczypiorkiem. Kotleciki kładziemy na ręczniku papierowym, a następnie delikatnie wyciskamy z nich nadmiar tłuszczu.
Kotleciki układamy na talerzu, obok dipu, a następnie dekorujemy je natką pietruszki.
Wskazówki:
Żeby rzodkiewki zachowały twardość i świeżość możemy wrzucić je do zimnej wody z lodem.
Poprzez dodanie otrębów pszennych do masy na kotlety całość będzie bardziej chrupiąca – produkt ten wyciągnie wodę.
Żeby sprawdzić czy patelnia jest już rozgrzana możemy posypać ją odrobiną bułki tartej, jak zacznie skwierczeć, to znak że możemy zabrać się za smażenie.